Üde jókedv a tél végi szürkeségben és hidegben

Felkészülés a tavaszra szezonális étkezéssel és tisztító étrenddel

Az év eleje jó alkalomnak tűnik a változtatásra. Ilyenkor majd mindenkiben felébred a vágy, hogy nem szeretett szokásokat letegyen, új dolgokat kipróbáljon. Szeretnénk jobban élni és jobban érezni magunkat. Az eltökéltség megvan, viszont sokszor nem igazán tudjuk, hogy valójában MIT, HOGYAN és MIKOR is lenne érdemes változtatni. Sokszor január 1-jét tekintjük a nagy vízválasztónak. Ha egy kicsit jobban beleszagolunk azonban a levegőbe, és jobban odafigyelünk magunkra, akkor megérezhetjük, hogy a január még nagyon a tél kellős közepe: nagyon hideg van, a nappalok még csak éppen elkezdtek hosszabbodni. Ezzel szemben februárban – hideg van még ugyan –, de már elkezdenek csicseregni a madarak, és néha még a nap is kisüt. Februárban elkezdhetünk végre készülni a tavaszra, mert meglebbent minket a szele. 

Molnár Klára, dietetikus írása

5efgyermeklancfu.jpg

Dugd ki az orrod a lakásból, és meglátod. Nem véletlen, hogy Ázsiában ezt az időszakot tekintik az év kezdetének. Térj át ilyenkor egyszerűbb étrendre, mozogj többet, tölts több időt a szabad levegőn, lélegezz mélyeket. Készülj a tavaszra. Az évkezdés inspiráltságát meglovagolva energikusan és jókedvűen élhetjük a tél utolsó szürke és hideg hétköznapjait. Ami pedig ezután jön: a tavasz, mégpedig frissen, üdén és energikusan.

 

Télen feltankolunk

A téli étrendünk ösztönösen fűszeresebb és nehezebb. Melegítő ételekre vágyunk, amik belülről fűtenek minket a hideg időben. Ez így rendjén is van, mert a természet rendjét követi. Ezt kívánják meg a külső körülmények, ezért ennek nem is érdemes ellene menni. A test melegen tartása kívülről és belülről az egyik kulcsa annak, hogy tavasszal jól érezzük magunkat: így ugyanis a test energiája nem arra megy el, hogy melegítse saját magát. Ezt megteszik a melegítő ételek. Így nem merülünk ki. Ez az érem egyik oldala.

A téli nehéz étrenddel azonban meg is tudjuk terhelni a testünket: a test elnehezül, fáradtnak, kimerültnek, nehéznek érezzük magunkat, netán némi súlyfelesleget is felszedünk. Mindezek rámutatnak, hogy minél inkább közeledünk tél végéhez, annál inkább érdemes könnyíteni az étrendünkön.

Fontos! A könnyített étrend nem salátákat és zöldturmixokat takar. Ezek tisztító hatásúak ugyan, viszont túlságosan hűtenek. Februárban és márciusban még hideg van ehhez: továbbra is párolt, főtt ételeket együnk inkább, melyeket szezonális alapanyagokból készítsünk el. Ezt egészítjük ki a tavasz egyik kulcsfontosságú alapanyagával: a csírákkal.

 

Egyszerű, tisztító étrend évindításhoz

Sokat dobhat a közérzetünkön és valódi megújulást hozhat, ha beépítünk egy olyan hetet a tél végén az életünkbe – mondjuk februárban vagy márciusban –, amikor tudatosan készülünk a tavaszra: egyszerű ételeket eszünk sok párolt zöldséggel, főtt gabonákkal, hüvelyesekkel, csírákkal és az első tavaszi salátákkal. Hagyjuk el ilyenkor az állati eredetű alapanyagokat, minden tartósított és készételt, az élvezeti szereket – cukor, kávé, alkohol –, a rágcsákat és a szendvicseket, kenyeret. Tudatosan összeállított tisztító étrenddel ünnepeljük a tél végét ilyenkor. Megkönnyebbülünk, kitakarítjuk a téli lerakódásokat, így készülünk a tavaszi megújulásra.

Egy ilyen hét sokat adhat, mégpedig egy erős testérzetet: sokkal inkább tudni fogjuk, hogy valójában mi jó nekünk, és mit érdemes inkább elhagynunk. Ha lecsupaszítjuk az étrendünket ilyen formában, akkor úgy tisztítjuk a testünket, hogy közben feltöltődik. Míg egy ivókúra tavasszal sokak számára rendkívül megterhelő, mert nem kap a test tápláló energiát az ételeken keresztül, addig egy egyszerű étrenddel sokkal inkább megkönnyebbülünk.

 

Szezonális alapanyagok tél végén?

Az egyik legfontosabb szempont, hogy a zöldségek kapják a főszerepet a tányérjainkon. Álljunk ellent azonban a kísértésnek, hogy elkezdünk nyers primőr salátákat enni, és maradjunk a regionálisan elérhető alapanyagoknál. Amint kibújnak az első tavaszi zöldek, mindenképpen építsük be őket. Egy hétvégi kirándulás során összegyűjthetjük a heti zöldeket, és nem mellesleg az ébredő természetben megmerítkezve valóban feltöltődhetünk. Ez is a tavaszi alapanyagok egyike: az ébredő természet zsibongása. Mi is így akarjuk érezni magunkat. Nemde? A vadon termő zöldek közül általában a salátaboglárka és a tyúkhúr az első, utána jön a csalán, a gyermekláncfű és a többiek. Ne felejtkezzünk el róluk, mert nagyon hatékonyan segítenek megszabadulni a feleslegeinktől. A piacon nagy valószínűséggel madársalátát találunk – a kertekben ez a tavasz első hírnöke, amint elolvad a hó.

 

A zöld leveles zöldségek, friss zöldfűszerek és a zöld salátafélék akár 1 hétig is frissen tarthatóak a hűtőben a következő trükkel:

  1. Mosd meg, és alaposan csöpögtesd le.
  2. Mennyiségtől függően tedd egy tiszta befőttes üvegbe, műanyag dobozba. Ha azt tapasztalod pár óra múlva vagy másnap, hogy víz van alatta, öntsd ki.
  3. Csak annyi zöldet tegyél az üvegbe vagy dobozba, hogy ne kelljen megtömni: kb. 60%-ban tedd tele az edényed, szellősen legyen benne a zöldség. FONTOS, hogy ne törd össze a leveleket, hanem minél inkább igyekezz épen megőrizni őket.
  4. Tedd hűtőbe, és mindig annyit vegyél ki belőle, amennyire szükséged van, majd zárd vissza az üveget vagy dobozt. Hűtőben tárold.

Ami nagyon feldobhatja ilyenkor az étrendünket, és kielégítheti a vágyunkat a friss ízekre, emellett pedig igazi energiabomba: a csírák. Egy kis odafigyeléssel otthon is csíráztathatunk, hiszen annyi csupán a teendő, hogy a magokat naponta 1-2x át kell öblíteni csírázás közben. Fűféléket, magokat és hüvelyeseket egyaránt csíráztathatunk. Nem ördögősség, inkább csak rutint és odafigyelést igényel. A hüvelyesek csírái ugyan könnyebben emészthetőek, mint a száraz hüvelyesek, mégis hüvelyeseknek számítanak. Fontos ezért, hogy 1-2 percig pároljuk őket, mert puffadást okozhatnak.

 

Zöldségek tél végén:

  • zöld leveles zöldségek kiegészítésképpen nyersen: madársaláta, mángold, spenót, csalán, leveles kel
  • párolva, főzve, sütve, raguként, levesnek: édeskömény, sárgarépa, édesburgonya, szárzeller, sütőtök, cékla, zellergumó, petrezselyemgyökér

Gabonák tél végén: köles, amaránt, zab (nem zabpehely, hanem egész zab), kerek szemű rizs, árpa

Elkészítés: Mossuk meg, csöpögtessük le, majd szárazon pirítsuk egy lábasban. Mikor már illatot áraszt, öntsük fel kétszeres mennyiségű vízzel. Készíthetünk belőle hosszan főzött gabonakását is 3-5x mennyiségű vízben főzve, melyet kiforrázott üvegekben akár két hétig is tárolhatunk a hűtőben.

 

Ha szeretnél felkészülni a tavaszra, és többet megtudni a tavaszi étrendről, a máj és az epehólyag egészségéről, mindezek mellett pedig egyszerű, könnyen elsajátítható gyakorlatokat tanulni, melyek a májad egészségét szolgálják, készüljünk együtt a tavaszra: http://keszuljfelnapok.hu/

gruener_smoothie_4.jpg

ZÖLDTURMIX – melegen ajánljuk!

Az alábbi zöldturmix segít a testnek beindulni, és egy könnyed testérzettel párosuló jóllakottságot ad. Fontos, hogy a zöldturmix ebben az esetben nem nyers zöldségekből készül, hanem röviden megpároljuk, majd zöldségalaplével turmixoljuk. Így a zöldturmixunk nem csupán enzimeket tartalmaz majd nagy mennyiségben, hanem az emésztőrendszerünket is táplálni fogja. Míg a hagyományos nyers zöldturmix hűti a testet és az emésztőrendszert, addig ez a változat táplálja az emésztést, ezáltal segíti a test tisztulását is.

Hozzávalók 1 adaghoz:

Elkészítési idő: 7 perc (kész zöldségalaplével)

  • 3 db mángold levél vagy 3 dkg spenót/csalán/brokkoli/zöld leveles kel
  • 2,5 dl zöldségalaplé vagy meleg víz
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 csipetnyi szerecsendió
  • 2 csipetnyi shitake gomba-por
  • 1 csipetnyi kurkuma
  • ½ evőkanál szójaszósz vagy ¼ kávéskanál miszó
  • 1 evőkanál jó minőségű, hidegen sajtolt olaj (lenmag- vagy olívaolaj)
  1. A leveles zöldségeket blansírozzuk (forrázzuk le, majd hideg vízben öblítsük le). (Ezt akár előre is megtehetjük: készítsünk el így 3 napra elegendő zöldséget, így reggel még kevesebb tennivalónk lesz.) Ha brokkolit használunk, pároljuk 4-5 percig.
  2. Az alaplevet melegítsük meg, tegyük bele a gombaport, főzzük 1-2 percig.
  3. Minden összetevőt tegyünk az állómixerbe, turmixoljuk le, és már kész is…

Tipp: Vigyázzunk a forró folyadékkal a mixerben! Tapasztaljuk ki, hogy meddig érdemes a mixert tölteni, hogy ne csapjon ki. Nehogy megégessük magunkat!

Ha szeretnél ehhez hasonló másik 4 tisztító alapreceptet, akkor ide kattintva letöltheted. 

 

klara_1.jpg

Molnár Klára, dietetikus, étkezési tanácsadó, az ötelemesétrend.hu vezetője. "Az egészséges táplálkozás és főzés gyermekkorom óta a szenvedélyem, de csak a harmincas éveim közepén tettem hivatásommá. Egyetemi és újságírói karriert hátrahagyva a Hagyományos Kínai Orvoslás dietetikai módszereit kezdtem tanulmányozni, először könyvekből, majd egy bécsi iskolában, ahol tavaly szeptemberben dietetikus diplomát szereztem. Az otelemesfozes.hu blogon 5 éve osztom meg szezonális receptjeimet, főzőtanfolyamokat, workshopokat, előadásokat tartok, és személyes tanácsadásokon igyekszem segíteni az embereknek megtalálni a személyre szabottan legmegfelelőbb étrendet."