Ha lelassulsz, a világ tartalommal telik meg.

Slow Blog

Üde jókedv a tél végi szürkeségben és hidegben

Felkészülés a tavaszra szezonális étkezéssel és tisztító étrenddel

Az év eleje jó alkalomnak tűnik a változtatásra. Ilyenkor majd mindenkiben felébred a vágy, hogy nem szeretett szokásokat letegyen, új dolgokat kipróbáljon. Szeretnénk jobban élni és jobban érezni magunkat. Az eltökéltség megvan, viszont sokszor nem igazán tudjuk, hogy valójában MIT, HOGYAN és MIKOR is lenne érdemes változtatni. Sokszor január 1-jét tekintjük a nagy vízválasztónak. Ha egy kicsit jobban beleszagolunk azonban a levegőbe, és jobban odafigyelünk magunkra, akkor megérezhetjük, hogy a január még nagyon a tél kellős közepe: nagyon hideg van, a nappalok még csak éppen elkezdtek hosszabbodni. Ezzel szemben februárban – hideg van még ugyan –, de már elkezdenek csicseregni a madarak, és néha még a nap is kisüt. Februárban elkezdhetünk végre készülni a tavaszra, mert meglebbent minket a szele. 

Molnár Klára, dietetikus írása

5efgyermeklancfu.jpg

Tovább olvasom

Fogadjam vagy ne fogadjam?

Hogyan kezd az újévben a lassítást?

Most írhatnám, hogy a 2016-os év is hogy elrohant, de nem írom. Egyrészt mert megteszik helyettem sokan, másrészt meg azt figyeltem meg, hogy minél gyakrabban emlegetünk valamit, annál igazabb lesz – legalábbis igazabbnak tűnik – az állítás. Jelen esetben az idő és annak a gyorsuló tempója, a rohanó évek, a rohanó élet... viszont ha most azt mondaná nekem valaki, hogy a legnagyobb, legtitkosabb vágyam teljesíti – ám nem most, hanem egy év múlva, bizony, nagyon hosszú lenne ez az év! Az idő érzékelése relatív, és ez az újévi tervezéseket alá tudja ásni.

Gulyis Csaba, vendégblogger írása

untitled_design_1.jpg

Tovább olvasom

Kiegyensúlyozott családi étrend

A hideg ellensúlyozása melegítő és szezonális ételekkel

Ebben az időszakban a hideg időre való átállás a legfontosabb szempont az étkezés összeállítása szempontjából. A konyhában melegítő ételekkel és alapanyagokkal ellensúlyozhatjuk a hideget, melyek segítenek a test optimális hőmérsékletét fenntartani. A hideg, szeles idő a tüdő egészségét terheli meg leginkább. Ez gyakran megfázásokban, influenzában és más fertőző betegségekben nyilvánul meg, ami elsősorban a tüdőt érintik. Különösen a gyermekek reagálnak ilyenkor érzékenyen a hidegre és a szélre, hiszen náluk a védekező rendszer – immunrendszer – még csak felépülőben van. Felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt az a cél ilyenkor, hogy a test erős legyen, megfelelően felvértezve az őszi hideg, nyálkás időjárás ellen. Nem kell feltétlenül minden betegséget elkerülni a gyerekeknél, hiszen ezek természetszerűleg hozzá tartoznak a gyermek fejlődéséhez, mégis fontos, hogy ne kelljen többször betegen otthon maradni, mint amennyire az feltétlenül szükséges.

Molnár Klára, dietetikus írása

5ef-barleywithcoconutmilk_sesame-2.jpg

Tovább olvasom

A hajszoltság, a túlvállalás és a versengés károsító hatásai

Interjú F. Várkonyi Zsuzsa, pszichológussal

F. Várkonyi Zsuzsával megtiszteltetés és igazi tanulási lehetőség beszélgetni. A Slow Budapestnél a Gyors élet, lassú halál c. előadása kapcsán fogalmazódott meg bennünk a gondolat, hogy mi is meghívjuk a SlowHow - létformáló előadássorozatunkba. December 7-én nálunk fog beszélni a gyorsuló világ kihívásairól és hatásairól. Inspiráló, bölcs gondolatokat és összefüggéseket hallhattam tőle a párkapcsolataink átalakulásáról, a külvilági függésünkről és a fogyasztói társadalom állandó "kell"-jeiről. 

Krajcsó Nelli interjúja

untitled_design-2.jpg

Tovább olvasom

"Gépgyorsaságú lett az életünk."

Interjú Tari Annamáriával az internet hatásairól

5-10 évvel ezelőtt beléptünk a szélessávú internet és az okostelefonok világába, amelynek egyre gyorsuló tempója átalakítja az offline életünket is, és amelynek sebességéhez autodidakta módon probálunk alkalmazkodni - több-kevesebb sikerrel. Ma már látszik, hogy az online jelenlét érzelmi problémákhoz, stresszhez, a türelem és koncentráció csökkenéséhez, félreértésekhez és agresszióhoz vezethet. Milyen hatással van az információs és online világ pontosan az életünkre? És milyen megoldások lehetnek azzal kapcsolatban, hogy meg tudjuk tartani az egyensúlyunkat? Tari Annamária, pszichológust kérdeztük a témában.

Krajcsó Nelli interjúja

death_to_stock_photography_weekend_work_9_of_10_-2.jpg

Tovább olvasom