Ha tavasz, akkor tisztítókúra!

De melyik való nekem? És hogy csináljam? Mit egyek, és mit ne?

Tavasszal a testünk szinte kiáltozik az egyszerűbb és könnyebb étrendért. Vágyunk a zöldek harsogó frissességére, a napfényre, a friss levegőre, és a megkönnyebbülésre. Ebben segíthet egy tavaszi tisztítókúra, hiszen az étrendünk lecsupaszításával felszabadíthatjuk szunnyadó energiáinkat.

Molnár Klára, dietetikus írása

tavasz_alapanyagok_jpg_masolata.jpg

MELYIK TISZTÍTÓKÚRA VALÓ NEKEM?

Sokféle tisztítókúra létezik, de általában a léböjt jut mindenki eszébe, amikor tisztításról hall. Pedig a kizárólag folyadékkal végzett tisztítókúrák csak az emberek egy kis csoportjának hatékonyak, a legtöbben kifejezetten rosszul viselik. Sokan egy léböjtöt csak komoly küzdelem árán tudnak csak végigcsinálni – vagy közben abbahagyják –, és ostorozzák magukat, hogy nem elég kitartóak. Pedig ez (sem) csupán a kitartásról szól, hanem sokszor arról, hogy nem az alkatunknak és az egészségi állapotunknak megfelelő tisztítókúrát választottunk. A tisztítókúra valóban nagyon jótékony hatással van a testre – kitisztulnak a méreganyagok, lerakódások –, de kizárólag abban az esetben szolgálja az egészségünket, ha figyelembe vesszük azt is, amilyenek vagyunk, és ahogy érezzük magunkat. Fontos tehát, hogy az alkatunknak és egészségi állapotunknak megfelelő tisztítókúrát válasszuk!

Fáradhatatlanoknak, különösen, ha mindig melegük van - léböjt: A léböjt azoknak való, akiknek sok energiájuk van, nem kimerültek, hanem inkább mindig pörögnének még. Bármit képesek megcsinálni, sokszor van melegük, és az emésztésük alapvetően rendben van (nem megy a hasuk pl. rendszeresen).

Foodjunkie-knak - élvezeti szerek csökkentése (alkohol, cukor, koffein): Ha sokszor eszel készételt, és alapvetően nem figyelsz oda arra, hogy mit is eszel valójában, netán a napi cukoradagod és kávéid nélkül fáradt vagy, akkor érdemes elgondolkoznod rajta, hogy legalább néhány hétre tudatosan csökkentsd, netán megválj a függőségeidtől. Ez lehetőséget teremt számodra és a tested számára, hogy tisztán érzékelje, hogy valójában mennyi pörgetőszerre (cukor, kávé stb.) van valójában szüksége. Ez egy lépés lehet számodra a tudatosabb és egészségesebb élet felé.

Szezonális étrendet követőknek, több tudatosságra vágyóknak – egyszerű, tisztító étrend szezonálisan: Ha szeretnéd, hogy a tisztítókúrák a hétköznapjaid részét képezzék, és ne egy kiragadott szelete legyen csupán a tavaszodnak, amikor különleges erőfeszítéseket teszel, akkor a szezonálisan összeállított tisztító étrenddel akár munka mellett is tudsz tisztítókúrát csinálni. A lényeg az egyszerűség, és a tisztító alapanyagok tudatos használata. Ez a típusú tisztítókúra mellőzi az állati eredetű alapanyagokat, az élvezeti szereket, emellett pedig nagy hangsúlyt fektet a szezonális alapanyagok tudatos használatára. Ez az étrend sokkal tudatosabbá tesz a testedre, az igényeidre, az évszakok váltakozására és az alapanyagok hatásaira.

5ef-wildgreens_violet_salad3_jpg_masolata.jpg

ÉRDEMES-E VEGETÁRIÁNUSOKNAK, VEGÁNOKNAK IS TISZTÍTÓKÚRÁT CSINÁLNI?

Ha tudatosan állítod össze az étrendedet vegetáriánusként, és odafigyelsz rá, hogy elegendő fehérjét egyél, nincsenek gondok az emésztéseddel, elégedett vagy a súlyoddal és a közérzeteddel, és a bőröd is szép – akkor nem feltétlenül. A vegetáriánusok sokszor rengeteg szénhidrátot esznek, és a sajt is sokszor túlcsúszik. A vegánok rá vannak kényszerülve, hogy sokkal tudatosabbak legyenek a fehérje-szénhidrát egyensúlyt illetően, ha hosszú távon kitartanak az étrendjük mellett. Ők sokkal kevésbé esnek bele abba a hibába, hogy ugyanazt egyék mint mások, csak épp állati fehérjék nélkül.

 

MIKOR NE CSINÁLJAK TISZTÍTÓKÚRÁT?

Ha várandós vagy, illetve szoptatsz akkor semmiképpen ne kezdj bele a tisztításba. Várandósság alatt a testünket táplálni kell, mégpedig minden lehetséges módon. Ez tehát nem a tisztítókúrák ideje. Ugyanez érvényes a szoptatásra is, plusz ilyenkor rengeteg méreganyag szabadulhat fel, amik a véráramba kerülve közvetlenül az anyatejbe jutnak. Ez pedig semmiképpen nem jó a kisbabáknak. Ha bármilyen komoly betegséged van, akkor csakis szakmai kísérettel és személyre szabott irányelvekkel szabad tisztítókúrát csinálnod. Magas vérnyomás, vércukorszint-ingadozás, cukorbetegség, hormonális problémák esetén sem érdemes különösebben kísérletezni, és mindenképpen ki kell kérni szakember véleményét a tisztítókúra formáját és hosszát illetően.

 5ef-cremsoup_with_radish2.JPG

HOGY NÉZ KI A SZEZONÁLIS TISZTÍTÓKÚRA?

  • Szezonális alapanyagokat használj! Tavasszal többek között spárgát, spenótot, újhagymát, retket, csírákat, gyökérzöldségeket érdemes tisztításra használni. Ne feledkezz meg a könnyen felismerhető vadnövények rendkívüli hatékonyságáról sem ebben a témakörben: a csalán, a tyúkhúr, a gyermekláncfű, a turbolya és társaik könnyen felismerhetőek, és igazi nagyágyúk a tisztításban.
  • Zöldségek adják az étrended gerincét: A zöld leveles zöldségek mellett a spárga, a retek, az újhagyma és társaik roppanóságukkal igazi felüdülést adnak az ínséges hónapok után. Ne feledkezz meg azonban a még télről megmaradt gyökérzöldségekről sem, hiszen ezekkel tudsz jóllakni.
  • Használj gabonákat! Fedezz fel új ízeket a gabonák között is. Ha még nem próbáltad a kölest, a quinoát, az amarántot, a hajdinát, akkor itt az ideje. A rizsek között is tanulj meg különbséget tenni: a basmati és a kerek szemű fajták kerüljenek fel az étlapra. Ha az egyszerű étrend hatására kifinomul az érzékelés, sokkal inkább értékelni fogod a tiszta ízeket.
  • Építsd be a csírákat a tavaszi étrendedbe! A legjobb, ha otthon elindítod a csíráztatást, hiszen tényleg nem nagy ördöngösség. Ha azonban nincs időd rá, akkor viszont ne bajlódj vele. Sok helyen lehet már csírát kapni. Amire ügyelj: Fontos, hogy vegyszermentesen termesztett csírákat vásárolj, mert különben az apró magokban felébredő fantasztikus tápanyagok mellett a vegyszereket is megeszed.
  • Egyél sok levest! A leves könnyen emészthető, táplálja a testnedveket, felmelegíti az emésztőrendszert. Amikor egyszerűbb étrendre térünk át, sokan fázni kezdenek. Ezért ajánlottam fentebb, hogy léböjtöt csak az csináljon, aki pörgős és még ráadásul állandóan melege is van. A zöldségleveseket bárhogy elkészítheted: pürésítheted vagy akár roppanósra is hagyhatod a zöldségeket benne. A lényeg, hogy tápláló legyen és melegítsen. Az is nagyon jó, ha készítesz egy nagy adag alaplét, és azt szürcsölgeted nap közben melegen. A leveseidet mindig szórd meg friss zöldfűszerekkel, és önts rá kevés olajat, amikor kitálalod. Így nem csak illatos és szép lesz, hanem sokkal táplálóbb is.
  • Használj sok friss zöldfűszert! Egyre több zöldfűszer bukkan ki a földből, amik már a piacok standjain is zöldellnek. Így akkor is könnyen hozzájuthatsz, ha nincs saját kerted. Akár a petrezselyemzöld, a koriander, a rozmaring, snidling, lestyán, kakukkfű, bazsalikom kerül utadba – egyikkel sem fogsz mellé.
  • Ne feledkezz el a jó minőségű, hidegen sajtolt olajokról, melyek segítenek jóllakni. Főzéshez ne használj a tisztítókúra alatt olajat, hanem párold az ételeidet, és miután elkészültek, akkor öntsd nyakon egy jó olívaolajjal, tökmagolajjal vagy lenmagolajjal. Így az olajok nyálka-tisztító hatása érvényesül, emellett pedig táplálják a testet.
  • Ismerkedj meg a növényi fehérjékkel! A gombák, a hüvelyesek, az olajos magok és a gabonák sok értékes és könnyen hasznosítható fehérjével táplálják a tested. Ha elkezded használni őket, meglátod, hogy nem csak hússal és sajttal lehet jóllakni. Egy hétig igazán változatossá teheted így az étrendedet néhány hozzávalóval.
  • Ha fejfájós vagy, igyál naponta 1-2 dl jó minőségű, röviden áztatott zöldteát, 1 csésze rozmaringteát. Szánj több időt a pihenésre a tisztítókúra ideje alatt, és különösen kerüld a stresszt. Mozogj és sétálj a szabad levegőn.
  • Ne egyél kizárólag nyers ételeket egyetlen főétkezésre sem, hanem kombináld főtt ételekkel. Így megóvhatod magad attól, hogy nagyon sokat fázz, és hogy hasmenés gyötörjön. A zöldturmixodat is készítsd langyos zöldséglevessel vagy alaplével, és melegítő fűszerekkel. Így egyszerre tisztulsz, és táplálod a tested.

 

japan_zoldtea4_jpg_masolata.jpg 

MIT NE (T)EGYEK, IGYAK?

  1. Állati eredetű alapanyagokat: tejtermékeket, húst, halat, tojást, mert nehezen emészthetőek, és ezért lerakódásokat képeznek. nem gond, ha nem vagy vega, de egy hétre érdemes leállnod. A lerakódások különösen akkor képződnek, ha nem az alkatunknak megfelelő állati fehérjét választunk, túl sokat eszünk belőle, illetve nem jól párosítjuk a többi alapanyaggal.
  2. Finomított cukrot, mert a test hormonháztartását felborítja. A tisztítókúra alatt ennek helyreállítására is törekszünk.
  3. Pékárut, kenyeret, lisztet, mert nyálkát hoznak létre a testben, ami hosszú távon a lerakódások, gyulladások melegágya lehet. Másrészt pedig azért, mert amúgy túl sokat eszünk belőle. Az egyik célunk a tisztítókúrával a tudatosság, és a sokat fogyasztott élelmiszerek és alapanyagok csökkentése által jobban ráláthatunk a szokásainkra.
  4. Kávét, fekete teát, alkoholt, mert kibillenti a hormonális egyensúlyt, és hosszú távon komoly galibákat okoz.
  5. Kerüld a stresszt! Amikor tisztítókúrát csinálsz, arra vállalkozol, hogy jobban odafigyelsz magadra, és segítesz neki megszabadulni mindattól, ami terhes számára. Így kitisztulhatnak a lerakódások. Ez alatt az idő alatt ezen legyen a fókusz, és a munkahelyi stressz igyekezz kordában tartani, vagy elhalasztani a következő hétre.

 

HOGY CSINÁLJAM?

  1. Döntsd el, hogy milyen alapanyagokat használsz! Válassz ki 1-2 féle gabonát és hüvelyest, 4-5 féle zöldséget, 2 féle hidegen sajtolt, szűretlen olajat, 2 féle olajos magot, 2 féle gyümölcsöt és 2 féle aszalt gyümölcsöt. Ne feledkezz el a teákról sem.
  2. Vásárolj be, lehetőleg termelői piacon, mert ott jobban láthatod, hogy minek van épp szezonja. Ráadásul nagy eséllyel vegyszermentesen termesztett zöldségekhez juthatsz.
  3. Főzz meg egy nagy adag zöldségalaplevet, és öntsd forrón kiforrázott üvegekbe. Azonnal zárd le fém csavaros fedővel, és tedd hideg vízfürdőbe. Így vákuum keletkezik az üvegben, és tulajdonképpen egy konzerved lesz. Várd meg, amíg a vízben kihűl. Ha szükséges, cseréld alatta a vizet. Tedd hűtőbe. 1-2 hétig eláll. Így 10 perc alatt elkészülhet a levesed, amikor este hazaérsz.
  4. Főzz néhány adag általad választott gabonát és hüvelyest, és tedd az alapléhez hasonlóan üvegbe.
  5. Készítsd elő az alapanyagokat: 

 

  • Mosd meg a zöldfűszereket és a salátákat, csöpögtesd le alaposan, és tedd külön-külön tiszta üvegbe vagy zárható műanyag-tárolóba. Hűtőben így 7-10 napi is elállnak. Nem mellesleg így biztosan használod majd őket, hiszen csak elő kell kapni a hűtőből.
  • szépen rendezd el a zöldségeket, hogy csak elő kelljen venni a hűtőből
  • Legyen otthon friss gomba mellett szárított is, mert ezek nem olyan romlékonyak. Forró vízbe áztatva 10-15 perc alatt magukhoz térnek, és már használhatod is.

 

MENNYI IDEIG CSINÁLJAM?

A tisztítókúrákat az évszakok között 1 hétig-10 napig érdemes csinálni. Így a leghatékonyabb, és még nagyon nem is unjuk meg a végére az egyszerű ételeket.

Retek másképp – két egyszerű recept

fermentalt_retek1.jpg

 Savanyított (fermentált) retek egyszerűen

  • 2x 2dl-es üveghez
  • 25 dkg (2 nagy csokor) hónapos retek, vékonyra szeletelve vagy legyalulva
  • 1 teáskanál (parajdi) kősó
  • 1 újhagyma zöldje, vékony karikára vágva
  • 4 vékony szelet gyömbér
  • ¼ citrom leve
  • 1 nagyobb levél káposzta
  1. A retket mossuk meg, válasszuk le a zöldjét, és a gumóját egy mandolinon gyaluljuk le vékonyra.
  2. Egy tálban sózzuk be, jól keverjük össze, hogy a retek mindenhol sós legyen. Takarjuk le, és hagyjuk állni 30-40 percig.
  3. 30-40 perc elteltével minden bizonnyal levet eresztett a retek. Ekkor két kiforrázott üvegbe tegyük bele, alaposan nyomkodjuk le a kezünkkel, így még inkább levet ereszt. A maradék levet a tálból öntsük a tetejére. Ekkor a lé már alaposan befedi a retket.
  4. A retek tetejére tegyünk 1-1 fél káposztalevelet, és nyomkodjuk bele az üvegbe úgy, hogy befedje a teljes felületét. Nyomkodjuk le, hogy a retek leve ellepje.
  5. Egy követ tegyünk rá nehezékként. Szellős helyen hagyjuk állni 3 napig. Ezután zárjuk le a befőttes üveget, és tegyük hűtőbe. Így is tovább érik a zöldség, ezért idődről-időre lazítsuk meg a befőttes üveg tetejét, és engedjük ki a képződő gázokat. A savanyított retket 2-3 hét alatt fogyasszuk el.

Zsenge retekkrém-leves 4 főre

  • 4 csomag retek
  • 4 közepes krumpli
  • 8 dl zöldségalaplé
  • 1 teáskanál természetes kősó
  • 1 teáskanál frissen felaprított gyömbér
  • ½ bio citrom frissen facsart leve és frissen reszelt héja

Tálaláshoz

  • 4 evőkanál dió vagy mandula, szárazon megpirítva és durvára aprítva
  • friss zöldfűszer
  1. A krumplit tisztítsuk és mossuk meg, vágjuk kockára. Tegyük fel az alaplével és sóval főni.
  2. A retket tisztítsuk és mossuk meg, vágjuk kockára. (Ha bioretekkel dolgozunk, ne dobjuk ki a levelét, mert jó salátazöldség vagy akár pesztót is lehet belőle csinálni.)
  3. Ha megfőtt a krumpli, tegyük hozzá a retket és a gyömbért. Főzzük kb. 8-10 percig.
  4. Turmixoljuk össze, ízesítsük citromlével és a citrom héjával.
  5. Tetejére szórjunk friss zöldfűszert vagy a retek apróra vágott levelét, és pirított mandulát. 

HA SZERETNÉD A TAVASZI TISZTÍTÓKÚRÁT ONLINE KÖZÖSSÉGBEN CSINÁLNI, PONTOS ÚTMUTATÓT ÉS RECEPTEKET KAPNI A TISZTÍTÓKÚRA IDEJÉRE AKKOR ITT CSATLAKOZHATSZ.

 

klara_1.jpg

Molnár Klára, dietetikus, étkezési tanácsadó, az ötelemesétrend.hu vezetője. "Az egészséges táplálkozás és főzés gyermekkorom óta a szenvedélyem, de csak a harmincas éveim közepén tettem hivatásommá. Egyetemi és újságírói karriert hátrahagyva a Hagyományos Kínai Orvoslás dietetikai módszereit kezdtem tanulmányozni, először könyvekből, majd egy bécsi iskolában, ahol tavaly szeptemberben dietetikus diplomát szereztem. Az otelemesfozes.hu blogon 5 éve osztom meg szezonális receptjeimet, főzőtanfolyamokat, workshopokat, előadásokat tartok, és személyes tanácsadásokon igyekszem segíteni az embereknek megtalálni a személyre szabottan legmegfelelőbb étrendet."

Szívesen olvasnád a jövőben is a blogposztjainkat? Iratkozz fel a Slow Budapest hírlevelére!