Nyaralás - otthon, gyerekkel?

Idén nyáron költözünk. Konkrétan néhány nap múlva... Az új otthontól sok mindent remélek, de egy dolog nagyon piszkálja a fantáziámat: vajon létre lehet-e hozni olyan otthont, ahonnan az ember nem akar elutazni? Ez ugye azt jelentené, hogy a saját otthonunkban is ki tudunk kapcsolni és maximálisan jól tudjuk magunkat érezni. Azt gondolom, hogy ez önmagában, a mindannapjainkra nézve is nagyon jót tenne, hiszen akkor ugyanígy, akár egy hétköznap este, a kanapénkra ledőlve is valóban tudnánk töltődni. A kérdés az, hogy ehhez kell-e egyáltalán új otthon, vagy elég csak egy kicsit átrendeznünk a környezetünket és a gondolatainkat.

Faragó Ági írása

backyard-boy-child-1240950.jpg

Az utóbbi években egyre nagyobb teret nyert a “staycation” (az angol “stay”=maradni és “vacation”=nyaralás szavakból), azaz az otthoni nyaralás. Ennek sokaknál anyagi okai vannak, de egyre többen ismerik fel az előnyeit is annak, hogy a saját környezetünket fedezzük fel, lelassítunk és a nyaraláshoz kapcsolódó rengeteg stressztől kíméljük meg magunkat.

Az utazásnak rengeteg előnyét fel tudom sorolni, ami vitathatatlan. Csak néhányat kiemelve: új élmények érnek minket, más kultúrákat ismerhetünk meg, bizonyos távolságból pillanthatunk az otthoni életünkre, amely más fényben láttatja a problémáinkat is. Ezek mellett szerintem sokunknak azért is van igénye az utazásra (nekem biztosan), mert otthon nagyon nehéz félretenni a teendőinket. Ránézünk az ablakra, és rájövünk, hogy egy éve nem mostuk le. A hivatalos papírokat is rendbe kéne tenni… És persze ott az a ruhahalom, ami olyan régóta hajtogatásra vár.

Ha elutazunk, akkor általában olyan közegbe érkezünk, ahol rend és tisztaság van, és nagyon-nagyon kevés tárgy. Szerintem részben ez is az oka annak, hogy itt nyugodtabbak vagyunk: ezt a néhány tárgyat még tudjuk kezelni, a ruháink beférnek a fiókokba, azt a két tányért könnyen el tudjuk mosni.

Valójában, ha elkezdjük az otthoni tárgyainkat módszeresen átnézni, selejtezni, előbb-utóbb eljutunk arra a pontra, amikor már az otthonunkban sem nyomaszt a sok teendő és a túl sok cucc. Persze ez nem egy egyhetes folyamat, tehát ha az otthoni nyaralásunkat tervezzük, akkor ennél gyorsabb módszerekhez kell folyamodnunk.

És hogy miért akarnánk otthon nyaralni? Összegyűjtöttem pár jó indokot:

  1. Először is: olcsóbb. Nem csak a szállást nem kell kifizetnünk, de az utazás költségét is megspóroljuk, és az étkezések is általában olcsóbbak, ha otthon maradunk.
  2. Kisebb a nyaraláshoz kapcsolódó stressz. Sokkal kevesebb szervezést igényel, nem kell előre beosztani a napjainkat. Nem kell azon izgulnunk, hogy mit hagyunk itthon véletlenül: a gyerek kedvenc plüssét vagy éppen az allergiagyógyszert… Amiatt sem kell aggódnunk, hogy a gyerekek hogy fogják bírni az utazást és el tudnak-e aludni vajon a szálláson. Kényelmes lesz-e az ágy, be tudunk-e sötétíteni, tiszta lesz-e a fürdőszoba, tudunk-e babakocsival közlekedni.
  3. Kisebb a környezetterhelés, hiszen nem veszünk igénybe semmilyen közlekedési eszközt. Otthon talán könnyebb arra is figyelni, hogy kevesebb hulladékot termeljünk, nem kell összecsomagolni a vászonzsákjainkat és a mosható pelenka készletünket. (Vajon lesz a szálláson mosógép…?)
  4. Más szemmel tekinthetünk arra a környezetre, amelyben élünk. Felfedezhetjük a szép helyeket, látványosságokat a környéken, üldögélhetünk a folyóparton, a parkokban. Persze ez a pont a legtöbb családban egyébként is megvalósul, hiszen a gyerekekkel általában fel szoktuk fedezni a környék jó játszótereit, parkjait és strandjait. A dolgozó embereknél gyakoribb probléma, hogy nem ismerik azt a területet, ahol élnek, csak ingáznak a munkahely és az otthon közt. (Talán ismeritek azt a gondolatmenetet, amely szerint azért dolgozunk, hogy vehessünk egy házat, amiben sosem vagyunk ott, mert dolgozunk…) Így a családokban a dolgozó félnek, rendszerint az apának ezek a helyek is újak lehetnek. Gondoljunk arra, hogy sokan éppen oda utaznak nyaralni, ahol mi élünk - mi is nézhetünk ilyen szemmel az ismerős környékre.

De hogy néz ki egy otthoni nyaralás, staycation a családdal?

Sokan mondják, hogy a nyaralás a gyerekekkel egyáltalán nem pihentető, mert ugyanazt csinálják, mint otthon, csak a gyerekek még túl is vannak hozzá pörögve az idegen környezettől. Akkor miért is csináljuk? Nyilván, új élményeket, felfedeznivalót szeretnénk adni a gyerekeknek (is). De érdemes elgondolkodnunk azon, hogy ezt egy évben hányszor szeretnénk megtenni valójában? Nem lenne pihentetőbb néhányszor otthon is nyaralni, az ismerős közegben, de mégis különlegessé téve ezt az időszakot? Ha fontolgatjátok ezt a lehetőséget, az alábbi pontokat is érdemes átgondolni:

1. Hogyan tehetem alkalmassá az otthonom arra, hogy ki tudjak kapcsolni? A nyaralás előtti pakolásra szánt időt arra is használhatod, hogy befejezz néhány nagyon szembetűnő feladatot - vagy jól elrejtsd őket. :) Csinálj rendet, akár hívj egy takarítónőt, aki lemossa az ablakokat (is) - a nyaralás árának töredékéért, és legalább a vakáció után sem nyomaszt majd ez a feladat. 

Nekem egyébként a másik nagy vágyam, hogy a fürdőszoba a feltöltődés oázisa legyen, ezért én az új lakásban száműzni fogom innen a mosógépet és mindent zárt szekrényekben fogok tárolni, így nem lesz sok minden szem előtt, csak amit szépnek találok, és ami nem akadályoz a takarításban. Így valamennyire megteremthetem majd az otthoni wellness-élményt. Nyilván, ha a mosógéped itt lakik, nem tudod kitenni a nyaralás idejére sem, de nyugodtan takard le akár - végül is máskor is csak az utazásból hazatérve mosol általában, nem? Tegyél ki egy pár gyertyát, fürdősót, ami megnyugtatja a szemed (és tested-lelked :)).

2. Hogyan tehetem alkalmassá önmagam arra, hogy otthon ki tudjak kapcsolni? Igen, a gondolataink átállítására is szükség lesz, meg kell próbálnunk félretenni a teendőlistánkat. Akár elrejthetjük a laptopot és a számlákat is, hogy eszünkbe se jussanak az ilyen jellegű feladatok, de az biztos, hogy még emellett is el kell határoznunk: most megadjuk magunknak azt a nyugalmat, amire szükségünk van a kikapcsolódáshoz. Megpróbálunk lelassítani, jelen lenni a családban is és más szemmel nézni a környezetünkre.

3. Mit jelent számunkra a nyaralás? Mit szoktunk csinálni? Az én ötleteim eddig: pihenés (?), olvasás, sport, napozás, strand, városnézés, wellness, fagyi, étterem, múzeum, kirándulás. Ezek közül melyik az, amit otthon, a saját városodban nem tudsz megoldani? Persze ha nem városban élsz, akkor tény, hogy limitáltabbak a lehetőségeid. Sokan egyébként úgy oldják meg a staycationt, hogy a legközelebbi városban foglalnak szállást, így az utazás költségén spórolnak, és azért a pakolás sem olyan stresszes, ha bármikor haza tudunk ugrani. De sok mindent otthon is meg lehet tenni a fentiek közül. Ha van kertetek, akkor még a strandért sem kell messzire menni: elég egy zuhany és egy kis pancsoló a gyerekeknek. Legalább nem terhel egyikőtöket sem a strand zsúfoltsága és zaja. Talán csak a városnézés és a múzeumlátogatás az, ami falun nehezen megoldható, bár azt is megtehetitek, hogy az otthoni nyaralás során egy napra utaztok el a legközelebbi városba, ha nagyon vágytok ilyesmire.

4. Hogyan tehetem mégis különlegessé ezt az időszakot, hogy valóban nyaralásnak nevezhessem? Először is, vegyetek ki szabadságot, ahogy az utazáshoz is tennétek. Legyen a nyaralásnak eleje és vége, és ha van kedvetek, programot is tervezhettek, de ne túl sokat! Meg fogtok lepődni, hogy a gyerekek milyen kevés programmal is boldogok tudnak lenni, ha bizonyos feltételek adottak. Például a telefonjaitokat tegyétek félre, és az egyéb képernyőket is, hiszen ha elutazok, biztosan nem egész nap a tévé előtt ülnétek. A gyerekek is meg fogják hálálni, ha jobban tudtok rájuk figyelni és nyugodtabbak vagytok. Ha otthon nyaraltok, még a térképet sem kell feltétlen böngészni, vagy azt keresni, hogy hová tudtok elmenni bevásárolni. Ha van helyetek, barátokat is áthívhattok a nyaralás egy-egy napjára, akár ottalvós bulira is.

Végül néhány programötlet, ami a staycation-t mégiscsak különlegessé teszi:

  1. Menjetek strandra, ha van kedvetek
  2. Menjetek el fagyizni, étterembe
  3. Kiránduljatok! (Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a természetbe tett kirándulás mennyire megnyugtatja a gyerekeket. Próbáljátok ki, meg fogtok lepődni!)
  4. Sátorozzatok a kertben (vagy a nappaliban)
  5. Csináljatok tábortüzet a kertben (ezt a nappaliban inkább ne…:))
  6. Csináljatok nagy, “svédasztalos” reggelit, ha van kedvetek - nekem az órákig tartó közös reggeli a nyaralások fénypontja
  7. Menjetek biciklitúrára
  8. Töltsetek el egy fél napot a könyvtárban
  9. Piknikezzetek
  10. Csináljatok kerti sütögetős partit
  11. Aludjatok délután!
  12. Ha nagyon szeretnétek valamilyen programot csinálni, menjetek állatkertbe, állatsimogatóba, farmra. De ha el akarjátok kerülni, hogy a gyerekek a nyaraláshoz hasonlóan túlterhelődjenek, jobb, ha csak néhány ilyen nagyobb élménnyel, programmal terveztek az otthoni nyaralás idejére.

 

farago_agi.pngFaragó Ági Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó, a szimplán.hu blog írója. Eredetileg közgazdász, de önismereti útja letérítette erről a pályáról, és segítő foglalkozások felé terelte. Egy kislány édesanyja, emellett időnként párja négy idősebb gyermekével osztja meg otthonát. Az önismeret, környezetvédelem, pszichológia is a kedvenc témái közé tartoznak.

Szívesen olvasnád a jövőben is a blogposztjainkat? Iratkozz fel a Slow Budapest hírlevelére!