Ha lelassulsz, a világ tartalommal telik meg.

Slow Blog

5+1 tipp egy igazi slow sétához

Tanácsok egy lassú, őszi sétához

A nyári perzselő hőség után végre igazi, napsütéses októberi időnk van. Ha az ezer színbe boruló levelek, és a hamisítatlan ősz-illat téged is a szabadba csalogat ezen a hétvégén, érdemes kihasználni az alkalmat egy igazán slow sétára, ami energiával tölthet fel az előtted álló hétre.

Herendi Kata írása

slowseta.jpg

Tovább olvasom

„Ha lassítunk, annak mindig ára van, de megéri megfizetni”

Interjú Limpár Imrével

Októberben már csak halvány emlék a nyári szabadság, és a feladatok sűrűjében lavírozva sokan eltűnődünk: hogy lehet az, hogy semmire sincs időnk? Minden nap 24 órából áll, és valahogy mégsem sikerül úgy beosztani, megszervezni, hogy mindenre jusson belőle, ami igazán számít, bárhogy rohanunk is. Október 18-i SlowHow előadásunkon Limpár Imre tanácsadó szakpszichológus mesél majd nekünk a túlterheltségről, és mindarról, amit az időgazdálkodásról tudni érdemes. Interjúnkban most arról kérdeztük, hogyan keveredhetünk ki a túlhajszoltság ördögi köréből.

Herendi Kata interjúja

hurry.jpg

Tovább olvasom

Hogyan teremthetünk nyugalmat a családi hétköznapokban?

A ritmus ereje

Gyakran találkozom olyan szülőkkel, akiknek egyszerűen nincs idejük belevágni az egyszerűsítésbe. Több gyerek mellett, kevés segítséggel egyszerűen lehetetlennek érzik, hogy nekiálljanak a játékok szelektálásának. Ezért is próbálom mindenhol hangsúlyozni, hogy az Egyszerűbb gyermekkor módszere jóval több, mint a fizikai környezet rendbetétele; a módszer négy fő pillére közül ez csak az első. Szerencsére a ritmus kialakítását jóval könnyebb elkezdeni, mint azt sokan gondolják, és ezen a területen apró lépések is nagy változást hozhatnak, a gyerekeink meglepően jól reagálhatnak rájuk.

Faragó Ági írása

children.jpg

Tovább olvasom

Miért olyan nehéz valójában lelassítani?

A döntéseink és a lassítás kapcsolata

Egy átlagos nap során rengeteg döntést hozunk, és többször kerülünk választási helyzetbe, mint azt gondolnánk. Eldöntjük, hánykor kelünk, mit veszünk fel, melyik útvonalon jutunk el a munkahelyre, mit eszünk aznap és mit kezdünk a szabadidőnkkel. Vajon az is a mi döntésünk, hogy futottunk reggel a busz után, hogy a bevásárlólistán szereplő tételek fele a boltban maradt, hogy késve érkeztünk az esti programra, vagy hogy nem tudunk lelassítani? A válasz: igen.

Pivarcsi Dorina írása

adult-audience-celebration-260907.jpg

Tovább olvasom

Kapszulagardróbot szeretnétek? Ez a 3 dolog megnehezíti, hogy kialakítsátok

Egy "nem kapszulagardróbos" lány őszinte története

A kapszulagardrób kialakítása nemcsak a minimalista, slow életmódot folytatók és tudatos ruhavásárlók között trendi, hanem ma már lépten-nyomon előkerül. Nem mintha ezzel baj lenne, csak érdemes észben tartani, mi is az a kapszulagardrób és mi a tudatosan kialakított ruhatár. 

Mengyán Eszter írása

kapszulagardrob.jpg

Tovább olvasom

"A stresszkezelés nem csupán a probléma megoldását jelentheti"

Interjú Dr. Bikfalvi Rékával

Beköszöntött az ősz, ami a nyár alatt felhalmozódó, és most egyszerre a nyakunkba szakadó feladattenger mellett azt is jelenti, hogy eljött egy újabb SlowHow előadás ideje. Az őszi szezont egy igazi szeptemberi témával indítjuk majd Dr. Bikfalvi Réka egészségfejlesztő szakpszichológus segítségével, aki a stresszről és annak kezeléséről beszél majd nekünk szeptember 17-én, Stressz: ne kerüld, inkább kezeld! címmel. Addig is interjúnkban ajánlunk a figyelmetekbe néhány stresszkezelésről szóló hasznos információt, ami segíthet a mindennapi feszültség oldásában.

Herendi Kata interjúja

stressed.jpg

Tovább olvasom

Kevesebb játék, határtalan lehetőségek

Egyszerűbb gyermekkor és a fizikai környezet

A fizikai környezet az Egyszerűbb gyermekkor leginkább kézzelfogható területe, így sok szülő szereti itt elindítani a családi élet egyszerűsítését. Főleg, hogy gyakran magát a szülőt is zavarja a rendetlenség, a rengeteg játék, amelyek a lakás minden zugába elérnek. Ugyanakkor nem szeretnénk a gyermekeinket megfosztani semmitől, nem szeretnénk, ha valamiben hiányt szenvedne, ezért gyakran nem merünk nekiállni a játékok selejtezésének. De vajon mennyiben támogatja a sok játékszer a valódi játékot? Hogyan támogathatjuk gyermekünket abban, hogy kiegyensúlyozott gyermekkort élhessen meg, amelyben mégis fejlődik és egy sikeres, boldog felnőttkort alapoz meg?

Faragó Ági írása

toys.jpg

Tovább olvasom

„Tedd már le, csak egyetlen percre!” - Digitális detox gyerekekkel

Szülő és gyermek, online és offline

Gyermeket nevelni a világ egyik legszebb, de egyben legnehezebb feladata is. Napról napra kemény csatákat kell megvívnunk: harcolni az időben lefekvésért, majd az időben felkelésért; századszor is elmondani, miért nem lehet csoki az ebéd; megküzdeni azért, hogy kimenjünk a friss levegőre, majd azért, hogy bejöjjünk onnan; hosszas csatározásokat kiállni a tévénézés frontján… És minden „háború” közül kiemelkedik napjaink leggyilkosabb konfliktusa: az internet és a kütyühasználat szabályozása.

Herendi Kata írása

kid_laptop.jpg

Tovább olvasom

Hogyan vásároljunk kevesebb ruhát?

Nézz körül a saját szekrényedben!

2017 nyarán térdig jártam a „nem vásárolok ruhát egy évig” kihívásban. Bár elvonási tüneteim nem voltak, az újdonság iránti vágy jelen volt. Talán emiatt is kaptam fel a fejem egy blogger bejegyzésére, aki elkezdte összeszámolni, hány ruhát is visel a hónapban. Hatására elkezdtem figyelni a saját ruhatáramat, és a saját szekrényemben vásárolni. A kihíváson belüli kihívásnak komoly rajongói lettek.

Mengyán Eszter írása

me_sargakardipad.jpg

Tovább olvasom