Ha lelassulsz, a világ tartalommal telik meg.

Slow Blog

"Az emberek több mint 60%-a kialvatlan. Legtöbbjük azért, mert egyszerűen nincs ideje aludni."

Interjú Dr. Csábi Eszter pszichológussal a jó alvás tudományáról

A rohanó világban kénytelenek voltunk megtanulni, hogyan kell kevés alvással, de annál több koffeines itallal véghez vinni egy hétköznapot. Hiába próbálunk hosszú évek óta lefaragni az alvásidőből, még mindig változatlanul szükségünk van rá. Az emberek több mint 60%-a kialvatlan. Legtöbbjük azért, mert egyszerűen nincs ideje aludni. De vajon meddig bírjuk még a harcot? Hol vannak a határaink? Február 21-i SlowHow előadásunkon Dr. Csábi Eszter pszichológus, alváskutató vezet be minket a jó alvás tudományába. Interjúnkban arról beszélgettünk, milyen fontos szerepet tölt be az alvás az életünkben.

Pivarcsi Dorina interjúja

alvos.jpg

Tovább olvasom

“A mai mesék már teljesen másfajta terhelést jelentenek a gyerekeknek, mint ami minket ért gyerekkorunkban.”

Kisgyerek a képernyő előtt – a felnőtt világ kiszűrése, 1. rész

Amikor lassításról beszélünk felnőttként, az időbeosztásunk átalakítása után általában a következő lépés, hogy felismerjük, mennyi felesleges információ ér el bennünket. Mennyi időt töltünk internetezéssel, hírek olvasásával, közösségi médiával, mennyi ingert fogadunk be egy háttérben szóló rádió vagy tévé irányából. Talán eszünkbe sem jut, hogy gyerekeinknek ugyanígy megterhelő lehet a túl sok információ, ami részben a képernyőkről, részben a felnőtt világból áramlik feléjük. Mivel ez egy nagy téma, a felnőtt világ kiszűréséről két részletben fogok írni itt a SlowBlogon.

Faragó Ági írása

girl-watching-tv_1.jpg

Tovább olvasom

"Csak akkor teszünk valamit az egészségünkért, ha félünk" - Interjú Dr. Márky Ádámmal

Hogyan gyógyítsuk meg az életmódunkat?

Rengetegen elhatározzuk az új év alkalmából, hogy mostantól gyökeresen változtatunk az életmódunkon, többet sportolunk, egészségesebben táplálkozunk, pihenünk, meditálunk... Amilyen szép elképzelések ezek, általában olyan gyorsan bele is bukunk, pedig az egészségünknél kevés fontosabb értéket birtoklunk életünk során. Miért feledkezünk meg róla olyan gyakran mégis? Mit tehetünk azért, hogy minél tovább megmaradhasson, és hogy ezúttal tényleg tegyünk érte? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk Dr. Márky Ádámmal, a Nemzetközi Életmód Orvostani Társaság első magyar szakorvosával, aki január 24-i SlowHow: Az egészség slow! előadásában az életmód orvoslásról mesél majd nekünk.

Herendi Kata interjúja

ege_szse_g.jpeg

Tovább olvasom

"A gondolatok sokszor nem egyenlőek a valósággal"

Tudatos jelenlét az újévi fogadalmainkban

Ismerős, amikor az ünnepek túlfűtöttsége, a túlevések, utazások, ünneplések/boldogkarácsonyozások után mindennél jobban vágyunk arra, hogy innentől kezdve 200%-ig egészségesen éljünk, mindig moderáltan együnk, többet sportoljunk és olvassunk, fejlődjünk szakmailag és a családra is jó sok idő maradjon?

Krajcsó Nelli írása

mindful.jpeg

Tovább olvasom

Téged mi akadályoz meg abban, hogy pihenj?

Szorongás, időhiány és tévhitek a pihenés útjában

Van egy állítás, amivel nehéz lenne vitatkozni: mindannyiunknak szüksége van pihenésre. Bár ez nagy igazság, a helyzet az, hogy van, aki meg tudja adni magának ezt a gondoskodást, mások azonban kevésbé. Első ránézésre a rendelkezésre álló időnk eltérésével magyarázhatjuk az egyéni különbségeket, de ha jobban megnézzük, ráismerhetünk még egy-két rejtett mozgatórugóra a háttérben.

Pivarcsi Dorina írása

pihene_s_cica.jpeg

Tovább olvasom

A három varázsszó: nem, később és segíts - Hogyan ne fulladjunk bele a feladatok tengerébe?

A túlhajszoltság elleni küzdelem

Közeleg az év vége, és szerintem nem tévedek, ha azt mondom: a legtöbbünknek van egy listája. Egy szép, hosszú listája, rajta azokkal a feladatokkal, amiket még nagyon el kellene intézni - lehetőleg az ünnepek előtt. Vagy a kettő között. De amint csak lehet. Neked van ilyen listád?

Herendi Kata írása

tu_lhajszoltsa_g.jpeg

Tovább olvasom

7 ötlet a lassabb családi karácsonyhoz

Ünnep az Egyszerűbb gyermekkor szemével

Már csak néhány napunk van hátra karácsonyig. Ilyenkor szoktunk a leginkább nyakig ülni a teendőkben, még boltokba szaladgálunk, rendeléseket veszünk át, éjszakába nyúlóan dolgozunk a saját készítésű ajándékokon és csomagolunk, nem beszélve a sütés-főzésről, ami ezután következik. A legtöbbünk életében ez nem egy nyugodt időszak - bár idén a hó és a karácsonyt közvetlenül megelőző hétvége is segít kicsit a lassulásban.

Faragó Ági írása

egyszeru_bbgy_kari.jpeg

Tovább olvasom

"Minden kapcsolat varázsvize az empátia"

Lassítás a kapcsolatainkban és az ünnepi asztal mellett

Az ünnepek közeledtével nagyobb valószínűséggel tudunk több időt tölteni családi, baráti körben. Minden bizonnyal ilyenkor többet beszélgetünk közelebbi-távolabbi rokonokkal, ismerősökkel ami sokak számára akár szorongáskeltő is lehet – mert a több kapcsolat gyakran jelent egyben több konfliktust is.

Rádó Zsófi írása

family_christmas.jpeg

Tovább olvasom

3 lépés egy egyszerűbb karácsonyért

Slow karácsony? Igen, lehetséges!

Októberben felcsendülnek az első karácsonyi dalok az üzletekben. Novemberre izgatott készülődés vibrál a levegőben, mindenki lázasan tervezget. Decemberre pedig annyira elfáradunk az egésztől, hogy már csak azt kívánjuk: legyünk már túl rajta. Hová illan el a karácsonyi hangulatunk éppen az ünnepre? Nem tűnik el, csak elvész egy kicsit - a "túl sokban".

Herendi Kata írása

slowkara_csony.jpeg

Tovább olvasom

Egyensúly a mindennapokban - lassítsuk le a gyerekkort!

Időrend az Egyszerűbb gyermekkorban

Jó pár hónapja történt, hogy egy új dalt kezdtünk tanulni a kórussal, ahová jártam. A kórusvezető a leglazább hangján foglalta össze két mondatban, hogy ez a dal arról szól, milyen gyorsan felnőnek a gyerekeink és hogy bánja egy anya az elszalasztott pillanatokat. Én a teljesen érzelemmentes hangvétel ellenére ott helyben elkezdtem sírni, a kislányommal az ölemben. Nagyon át tudtam érezni, hogy ez az időszak hamar el fog repülni, amikor még kicsi, az ölemben akar ülni, aranyosan beszél és nyálas puszit ad. És tudtam, hogy fel fogom tenni magamnak a kérdést, hogy tényleg megéltem-e ezeket a pillanatokat.

Faragó Ági írása

ido_rend.jpeg

Tovább olvasom