5+1 tipp egy igazi slow sétához

Tanácsok egy lassú, őszi sétához

A nyári perzselő hőség után végre igazi, napsütéses októberi időnk van. Ha az ezer színbe boruló levelek, és a hamisítatlan ősz-illat téged is a szabadba csalogat ezen a hétvégén, érdemes kihasználni az alkalmat egy igazán slow sétára, ami energiával tölthet fel az előtted álló hétre.

Herendi Kata írása

slowseta.jpg

A séta önmagában is az egyik legjobb időtöltés: üdítő, mégis kímélő mozgásforma, és kellemes kikapcsolódást jelenthet az irodában, zárt térben töltött hétköznapok után. Választhatsz bármilyen útvonalat, akár városi, akár erdei sétára indulsz a szabadban, a testedre-lelkedre gyakorolt pozitív hatásait biztosan érezni fogod. Ha pedig úgy érzed, mindebbe egy kis lassítást is szívesen csempésznél, az alábbi tanácsokat érdemes megszívlelned.

 

1. Ne siess!

A hétköznapjaink rohanó tempója sokszor olyankor is hat ránk, amikor semmi szükségünk a sietségre, mint például egy őszi séta közben. Ha teheted, olyankor indulj el, amikor nem vár rád később valamilyen elintéznivaló vagy kötött program, így nem kell állandóan az órádat nézned, mialatt sétálsz. Érdemes kipróbálnod, milyen élményt jelent úgy útnak indulni, hogy nincs feltétlenül kitűzött cél, ahová oda szeretnél érni; így csökkentheted az időnyomást, ami könnyen „erőltetett menetté” változtatja a nyugalmas őszi bandukolást.

 

2. Engedj meg magadnak egy zavartalan sétát!

A pörgős mindennapok során bármibe fogunk is bele, ezer és ezer inger tereli el a figyelmünket minden pillanatban. Könnyen így járhatunk a sétáink során is, ha nem készülünk fel tudatosan. Érdemes arra az időre lenémítani vagy kikapcsolni a telefonunkat, hogy ne zavarjanak meg a lépten-nyomon érkező értesítések. Séta közben úgysem tudunk érdemben válaszolni semmire – legyen ez az idő zavartalanul a miénk.

Ha még több lassításra vágynál, van még egy javaslatunk: ne fényképezz az odakint töltött idő alatt.

Sok mindent láthatsz erdőben és városban is, ami arra inspirálhat, hogy megörökítsd, ám egy elkészült fényképnél gyakran sokkal többet ad, ha nem töröd meg a pillanatot, hanem egyszerűen csak maradéktalanul jelen vagy benne.

 

3. Légy jelen!

És ha már a jelenlétről van szó: egy őszi séta kiváló alkalom a mindfulness gyakorlására is. Bárhol jársz, fordítsd a figyelmedet a jelen pillanatra, az itt és mostra! Érezd meg a talpadat a földön, figyeld meg a körülötted örvénylő hangokat, szívd be az ősz illatát, és engedd, hogy az érzékszerveid a múlton való rágódás és a jövő miatti aggodalom helyett visszavezessenek a jelenbe.

 

4. Állj meg!

A sétád során ne félj időről időre megállni, megpihenni, elidőzni olyan apró részleteknél, amelyek megragadják a figyelmedet.

Miért ne figyelhetnéd néhány percig a levelek között átszűrődő fénysugarat, vagy gyönyörködhetnél el a kilátásban, ha magasabb helyre vezetett az utad?

Hagyj időt magadnak, hogy befogadd mindazt a szépséget, ami körülvesz! Pihenj meg bátran, ha jólesik, hogy igazán megérkezhess fejben, lélekben is a sétádba.

 

5. Sétáljatok együtt!

A séta pozitív hatásai akár többszörösen is érvényesülhetnek, ha összekötöd egy kis barátokkal, családtagokkal töltött minőségi idővel. Barangoljatok közösen a városban vagy a természetben, beszélgessetek, osszátok meg egymással az élményeiteket, és ha kedvetek tartja, rendezzetek egy hangulatos kis pikniket valami szép helyen.

 

+1: Lélegezz!

Őszi sétád során élvezd ki maradéktalanul a szabadban töltött időt, és nyújtózz nagyokat, néhány mély lélegzetvétel kíséretében. Az ülő életmód következtében gyakran megfeledkezünk róla, mekkora igénye van a testünknek ezekre az egyszerű dolgokra, amelyek észrevétlenül is javítják a közérzetünket, és csökkentik a stresszt. Legyen slow sétád része a lassú, nyugodt légzés, és hidd el, a tested meghálálja az odafigyelést.

 

Kedvet kaptál egy slow sétához? Tarts velünk! November 11-én Pest belvárosában barangolunk majd! A sétáról bővebb információt itt találsz. Szeretettel várunk!

 

en.png

Herendi Kata pszichológus, a Pszichoforyou online pszichológiai magazin főszerkesztő-helyettese. A Slow Budapest volt szakmai vezetője 2017-től 2019-ig.

 

 

 

 

Szívesen olvasnád a jövőben is a blogposztjainkat? Iratkozz fel a Slow Budapest hírlevelére!