Szeretnéd a gardróbodat is tudatosan kezelni? Íme egy kis útravaló zöldülni vágyó boltkórosoknak

Mivel nagyon szeretek vásárolni és öltözködni (mint a legtöbb nő), a legnehezebb kihívás számomra, hogy mindezt úgy tudjam megtenni, hogy ezen a téren környezettudatos is maradjak. Sokszor egyszerűbb és gyorsabb a fast fashion boltok kínálatához nyúlni, a régi ruhákat pedig csak kidobni, mint végiggondolni, hogy milyen más lehetőségeim vannak arra, hogy inkább körforgásban tartsam a gardróbom. Igenis lehet változatosan és izgalmasan öltözködni, kímélve a környezetünket és egyben biztosítani azt is, hogy kiszelektált darabjaink is tovább éljenek. Egy kis kutatómunkával rengeteg megoldásra bukkantam, amiket szeretnék nektek itt bemutatni.

Tóth Eszter írása 

green_shirt.jpg

Akkor vágjunk is bele:

Swappis

Aki ellátogat a Swappis Ruhafogó boltjába igazi kincsvadászatra számíthat. A pesthidegkúti helyszínre kijutni önmagában egy kaland és slow élmény. Időt kell rá szánni, főleg ha tömegközlekedtek. A ruhaleadás módja nagyon egyszerű. Fritzson-Bajdor Tünde, a bolt megálmodója és vezetője gondosan átválogatja a hozott portékát, amíg te nézelődsz, majd regisztrálva a rendszerbe megkapod a ruháid után járó, levásárolható pontjaid. Arra mindenképpen érdemes figyelnetek, hogy csakis szezonális, jó minőségű, tiszta ruhát, cipőt, kiegészítőt vigyetek. Esélytelen üres kézzel távozni. 

Gardrób

A 13 éve működő Gardrób szintén egy kincsesbánya. Attól is különleges a bolt, hogy akár luxus világmárkákra vagy hazai tervezők darabjaira is bukkanhattok a választékban. A ruhákat bizományi rendszerben tudjátok leadni Csillag Ritának, a bolt tulajdonosának, aki szintén saját kezűleg szűri meg a kapott árut. Itt is nagyon fontos a minőség, csakis szezonális és jó minőségű ruhákat hozzatok.

Hagor

Szintén bizományi alapon működő Teréz körúton található Hagorban is le tudjátok adni a kiszelektált ruháitokat. Itt is nagyon fontos elolvasni a leadás szabályait mielőtt benéztek hozzájuk. Nagy hangsúlyt fektetnek a különlegesebb és vintage darabok begyűjtésére, így itt méltó helyre kerülnek a családi örökségből előkerült kincsek.

Adományboltok

Szeretnélek bíztatni titeket arra, hogy adományboltokba is adjatok le ruhákat. Itt lehetőséget adhattok azok számára is a vágyott öltözködési stílusra, akik nem feltétlenül engedhetik meg maguknak a használt ruha boltokat sem. Persze, ettől függetlenül, az ajtó nyitva áll minden kincsvadász előtt, már pár 100 forintért is különleges darabokra bukkanhattok. Az első magyar adománybolt-hálózat, a Cseriti több bolttal is rendelkezik Budapesten belül, mottójuk „Felpénzen vehetsz – Teljes szívvel adhatsz”.

A másik nagy kedvenc a SZIA, vagyis „Szülők, Iskolák Adományboltja”, ami a Szabad Iskolákért Alapítvány fenntartásáért alakult. Ugyanott található egy még izgalmasabb célkitűzésű hely, a SZIA+ kreatív alkotóműhely is, ahol nem csak ruhákat és tárgyakat fogadnak be, hanem tankönyveket, akár egyetemi jegyzeteket is. Sőt, tudást is lehet adományozni, például képzések és előadások tartatásával. Mindezen felül az alkotóműhely fiatal iparművészek számára ad lehetőséget a munkáik kiállítására és értékesítésére.

Vásárok online és fizikai térben

Manapság már rengeteg online csoport létezik, ahol befotózva és megfelelő marketing szöveggel ellátva kínálhatjátok eladásra egykori kedvenc ruhadarabjaitokat. Az egyetlen hátránya, hogy időigényes. Fotózni, frappánsan fogalmazni, kérdésekre válaszolni, postázni macera, viszont nagyobb eséllyel magasabb áron lehet eladni.

Az egyik legjobban bevált oldal erre a Gardróbcsere vagy a Remix Shop, melyek online piactérként funkcionálnak megannyi tudatos vásárlás útjára tért boltkórosnak. Az előbbire ti magatok töltitek fel az eladásra kínált darabokat, a Remix-be egy általuk küldött újrahasznosított polietilén táskában tudjátok feladni a csomagot, majd ők a saját webshopukban értékesítik a feleslegessé vált ruháidat.

Ha szimpatikusabbnak találjátok a személyes eladást, akkor a Gardrób Közösségi Vásár egy kihagyhatatlan élmény. Érdemes barátnős programmal kombinálni és együtt bérelni egy asztalt. A mai rohanó világban egy teljes nap együtt igazi ajándék, nem mellesleg közben még egy kis bevételre is szert tudtok tenni.

Extra különleges leadóhelyek

Hogy tovább borzoljam a kedélyeket, következik pár olyan alkotó műhely, ahol célzottan gyűjtenek bizonyos használt anyagtípusokat, amik újrafelhasználva új funkcionalitást nyerhetnek.

A farmer újrahasznosítás mestere az OldBlue. Budapesten a Humusz házban adhattok le használt farmereket nekik, amik elképesztő formákban születnek ujjá a gondos kezek alatt.

A Mimikri márka a bőr varázslója. Hihetetlen, hogy a megfelelő tudással és kreativitással milyen gyönyörű táskákat lehet alkotni elhasznált bőr ruhadarabokból! Magát az alkotót közvetlenül keresve tudjátok megbeszélni az anyag leadás mikéntjét.

Szívem melegséggel telt meg, amikor ráakadtam a Zoknicsere oldalára. Ki gondolta volna, hogy a feleslegessé vált zoknik leadásával és újrahasznosításával éves szinten 328.000 m3 vizet spórolhatunk meg.

Ha pedig a lelkesedés következtében túl nagyra nő a leadandó kupacotok, akkor érdemes az Adománytaxihoz fordulni, akik kéthavonta tartanak begyűjtő körutakat és házhoz mennek az adományokért.

Végezetül pedig szeretném megmutatni nektek a vásárlási szükségleteink piramisát:

 buyerarchy.jpg

  1. Vásárolj
  2. Készítsd magad
  3. Vásárolj használt ruhát
  4. Cserélj
  5. Kérj kölcsön
  6. Használd, amid van

 

Csak akkor tudjuk élhetőbbé tenni a környezetünket, ha megtaláljuk a legmegfelelőbb módot arra, hogy hogyan tudjuk körforgásban tartani a tárgyainkat, és nem adunk túl rajtuk csak úgy, válogatás nélkül. A legfontosabb, hogy találjuk meg a számunkra megfelelő megoldást és apró lépésekkel, de kezdjünk bele mi is Földünk megóvásába.  Zöldüljön a gardrób!

Hasznos linkek:

Swappis

Gardrób

Hagor

Cseriti

SZIA

Gardróbcsere online

Remix

Gardrób Közösségi Vásár

Oldblue

Mimikri

Zoknicsere

Adománytaxi

 

s00_img_0026_ma_solata.pngTóth Eszter tudatos boltkóros és kezdő stylist, a slow mozgalom nagy rajongója. Hisz abban, hogy a hétköznapok szépsége az apró pillanatokban rejlik.

 

 

Szívesen olvasnád a jövőben is a blogposztjainkat? Iratkozz fel a Slow Budapest hírlevelére

 

Képforrás:

Kép1: gettyimages.com

Kép2: Buyerarchy – Zero Waste Weekly facebook page