Lehet slow egy esküvő manapság?

Szerintem a válasz egyértelműen igen, sőt egy ilyen lagzi az igazi luxus! Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy sosem álmodoztam kislányként esküvőkről, és el tudom ugyan képzelni, hogy férjhez megyek egyszer, és lesz egy szép esküvőnk, de a tapasztalatok miatt úgy általában véve fázom a témától, főleg a túlzások, az erőn felüli költekezés, illetve az elvárások miatt. 

Szendrey Zselyke írása

il_1588xn_1266675483_2hdz.jpg

Kép forrása

Egy frigy mögött mindenféle motiváció lehet, én szeretek egy meghitt, sallangmentes eseményként gondolni rá, amit azért szervezünk, hogy a hagyományok szerint megerősítsük a kapcsolatot ebben a hivatalos formában is.

Hogy ezt hogyan képzelem el?

Egy slow, vagyis emberi léptékű esküvő ugyanúgy tudatos tervezést igényel, mint bármelyik másik, csak más hozzáállással, távol a konvencióktól, néhány rendhagyó, de mégsem szélsőséges részlettel. A mobilmentes lakodalom jó példa erre: a vendégektől azt kérik, hogy ne posztoljanak, inkább legyenek jelen. 

(Még több információ a témában: Unplugged wedding)

551b18a8a77af720faaf3d5928fd3825.jpg

Kép forrása

Inspiráció után kutatva, egy időben rendszeresen olvastam a külföldi, főleg távoli, ausztrál esküvős blogokat, ahol közkedveltek a könnyed, de ötletes lagzik. Kedvenc esküvős történeteim közé tartozik, ahol a menyasszony készülődés után kiveszi a hűtőjükből a kis házi esküvői tortát, miközben a vőlegény - ahogy máskor is - elugrik a közeli piacra, és vesz néhány csokor virágot a dekorációhoz, na meg az arának. 

10481578_659189227507561_729306742030669320_n.jpg

Kép forrása

Közben a barátok, rokonok a hátsó kertben gyülekeznek, iszogatnak jó hangulatban. A dekoráció kézzel készült szívecskés füzér és ajándéknak egy darabka anyagot kérnek mindenkitől, amiből aztán egy nagy takarót készítenek az esküvő után emlékül azokról, akik eljöttek megünnepelni velük ezt a jeles alkalmat. 

9fa8f116bb4acd72172ca038fb9f3457.jpg

Kép forrása

Hogy miért szeretem ezt annyira? Mert nincs pazarlás, túltervezés, sem túlhalmozás, és a pár nem veszít fókuszt a nagy napon, ami olyan gyakran előfordul. Ők a főszereplői ennek a napnak, de arra figyelnek, ami igazán számít: a szeretetre, egymásra és az őket körülvevő emberekre. A nagy nyomás alatt is önmaguk tudnak maradni. A fojtogató érzés, hogy mit gondolnak mások róluk, az életükről, az anyagi helyzetükről nem mozgatórugója az eseménynek, így a komoly túlköltekezés is elmarad. Ha tudatosan figyelünk arra, hogy a szeretteink is és mi is tudjuk élvezni mind az előkészületeket, mind az eseményt anélkül, hogy az elképzeléseink a korlátokat feszegetnék, akkor életünknek ez a fontos döntése másoknak sem lesz megterhelő és az egyszerű, átgondolt megoldások sok önfeledt, közös élményt adnak majd.

A sokszor legalább egy évig tartó tervezés óriási energiákat emészt fel, ami könnyen stresszel végződik és én nem hiszek abban, hogy erre minden áron szükség van nagy nap ide vagy oda. Mert ez is, mint a legtöbb dolog elsősorban a szeretetről szól!

d59da5e8d7fa6d2e963ed502924ef5ec.jpg

Kép forrása

Ha én most esküvőt szerveznék magamnak, azt egy meglehetősen szűk körben tartanám, esetleg egy kertben, mezitláb a fűben. A dekorációt maga a természet adná, a csodálatos nyári környezet, a fények, a naplemente színei, amit egy szép teríték koronázna meg.

_mg_2693.jpg

Kép forrása

A sok lényeges részlet mellett például az étel is fontos kérdés szokott lenni, és a megoldás szerintem kézenfekvő. Ha keresünk akár online egy termelőket összefogó vállalkozást, onnan könnyedén rendelhetünk finom hazai borokat, söröket, jó házi sajtot, kolbászt, sonkát, lekvárt, friss pékárut, szezonális zöldséget és gyümölcsöt és így tovább, amivel mindenki boldog lesz. Egy egyszerű tálalás segítségével bárki kedvére, kötetlenül falatozhat. Házi sütemény, amit a vendégek hoznak, kávé, limonádé, egy énekes pár dalai, és néhány játék garantálja a laza és jó hangulatot, őszinte örömöt.

Termelői oldalra példák: www.szatyorbolt.hu, www.nekedterem.hu, www.azénpiacom.hu

280c10f036a06bdc7e4ac1a473af47fe.jpg

Kép forrása

Azt gondolom, hogy minden lépésünk kihat másokra, a környezetünkre, de ez a fajta közösségi gondolkodás is ritkán jelenik meg a mai esküvőkön, pedig néhány apróság is elég ahhoz, hogy fenntartható legyen a nász.

Kulcsszavak: csökkents, használd fel újra, hasznosítsd újra!

  • Pazarolj kevesebbet! A kevesebb több, így gondolod át, hogy mire is van tényleg szükséged, és gondolkozz előre, hátha máskor is jól jöhet még az, amit szeretnél!
  • Inkább bérelj, mint újonnan vásárolj, de ha van olyan tárgy, eszköz amit csak erre az alkalomra szereztél be és nincs szükség már rá, akkor add el jutányos áron, így az új esélyt kaphat.
  • Használj otthon fellelhető kiegészítőket, vedd fel az anyukád esküvői ruháját, családi ékszert vagy vintage kiegészítőket.
  • Ha ruhát varratsz, az legyen olyan, amit máskor is fel lehet venni, vagy egy kis átalakítással újjá varázsolható.
  • Vásárolj alapanyagot és virágokat kistermelőktől.
  • Dekorálj újrafelhasznált kiegészítőkkel, készítsd el saját kezűleg vagy vásárolj bolhapiacon.
  • Csökkentsd az emissziót. Lehetőség szerint válassz olyan helyszínt, ahová a vendégeknek nem kell sokat utazniuk, például megközelíthető gyalog vagy biciklivel.
  • A maradék ételt adományozd el nonprofit szervezeteknek, akik rászorulóknak adják azt tovább, ahelyett, hogy kidobnád. Vagy válassz olyan éttermet, akik ezt amúgy is csinálják.
  • Hasznosítsd újra a kidobásra ítélt papírt, műanyagot, üvegeket.
  • A szalagokat, dekorációkat használd fel újra más alkalmakkor!

 Ökoesküvő példa: http://humusz.hu/nullahulladek/civilek/okoeskuvo/10170

Végül mindegy, mennyi pénzt költenél és milyen lehetőségeid vannak, a lényeg, hogy tudatosan, a saját eredeti céljaidhoz, elképzeléseidhez ragaszkodva csináld végig az esküvőszervezést és magát a nagy napot. Vedd észre azt, ha már nem a saját akaratodból cselekszel, ha stresszelsz, ha frusztált vagy, ha fáradsz. Ebben tud segíteni egy kis lassítás és néhány őszinte beszélgetés a társaddal.

Szívesen olvasnád a jövőben is a blogposztjainkat? Iratkozz fel a Slow Budapest hírlevelére