Az idő, amit megélünk - Slow Time, a Slow Budapest első online programja a lassítás jegyében

Amikor 2012-ben úgy döntöttem, hogy elindítom a Slow Budapestet, egy olyan misszió volt bennem, hogy szeretnék minél több embert inspirálni a lassításra. Látva, hogy mindenki szenved a túlhajszoltságtól, az idő hiányától, a dolgok megélésének a képtelenségétől, úgy éreztem, hogy a slow mozgalom üzeneteinek terjesztése mindannyiunk számára hasznos lehet.

Krajcsó Nelli írása

slowtime_fb_ad-01.jpg

Az elmúlt 5 és fél év alatt számos színes és kedves programot szerveztünk Budapest-szerte és az online térben, amelyekhez sokan csatlakoztatok. 2012-ben, amikor az első TED előadásomat tartottam, egyszer csak felfokozott médiaérdeklődés kezdte körülvenni a lassulás témáját, és ez meghozta az első önkénteseket is a csapatba. 2013-ban már tizenöten szerveztük együtt az Ajándékozz időt! kampányunkat, amelyben többszázan fotózkodtatok a karácsonyi kívánságotokkal, hogy közösen terjesszük az együtt töltött idő értékének az üzenetét. Emlékszem arra is, ahogy 2014-ben többhónapos csapatmunkával összeállítottuk Budapest Slow Térképét, bátorítva a város lakosságát a felfedezésre és a céltalan kóborlásra.

 

A Slow Budapesttel ezután kezdtünk el szakmai programokat szervezni, mert láttuk, hogy bár a „Lassíts, és kezdj el élni!” üzenet ezrek számára szimpatikus, a megvalósítás során a nehézségek és a gyakorlati kérdések könnyen eltéríthetnek sokakat a slow útjáról, hogy a lassulás újra ne maradjon más, mint egy vágyott és elérhetetlennek tűnő cél.

 

A slow séták, az anti-határidőnapló, a mindfulness tréningek már ennek a tudatos fejlődésnek a következményei. Ez az út, hogy egy kommunikációs projektből szakmai szervezetté váljunk, csapat szinten és személyesen számomra is kihívás volt. Szerettünk volna megmaradni annak a színes és inspiráló szervezetnek, amelyek mindig is voltunk, de a kedves hang mellett a komoly szakmaiság kialakítása volt az egyértelmű cél: hogy még többet adhassunk nektek – mindezt anélkül, hogy beleesnénk a nagy, de üres szavak puffogtatásának a hibájába.

 

04_ido_02-845x321.png

 

Ebben a szellemben alkottuk meg a Slow Budapest első online programját is, a SlowTime – Tudatos Lassítás Programot. Évekkel ezelőtt megfogalmazódott bennem az igény egy ilyen szakmai programra, amelynek a segítségével átadhatjuk a slow szemléletmódot és megtaníthatjuk a lassulás gyakorlatát bárkinek a világon, lakjon Romániában, Londonban, az USA-ban – vagy itthon, Magyarországon. Mert rá kellett jönnünk, hogy bizony a programjainkra nem tudnak annyian eljutni, ahányan szeretnének az otthoni teendők, a gyerekek, a munka vagy a távolság miatt. Ezzel a programmal őket szeretnénk elsősorban segíteni és mindenkit inspirálni arra, hogy foglalkozzon az önismerettel, a saját egyensúlyával.

 

Engem személy szerint a kezdetek óta az érdekel, hogyan történhet meg a lassulás az életünkben anélkül, hogy drasztikus változtatást kellene végrehajtanunk a mindennapjainkban, például elköltöznünk vagy munkahelyet váltanunk. Úgy gondolok a lassulás folyamatára, mint a szelíden hömpölygő vízre, amely fokozatosan partot mos. Számomra egy szemléletmódot jelent, a tudatosságot magammal és a környezetemmel szemben, a mindennapi apró lépéseket, amelyeknek középpontjában az öngondoskodás áll.

 

Nem meglepő, hogy a SlowTime program célja is a slow szemléletmód fokozatos kialakításának segítése, személyre szabható gyakorlatokkal, olyan értékek közvetítésén keresztül mint az elfogadás, a hála, az elengedés vagy a saját magunk felé irányított kedvesség. A tudatosság növelését a mindfulness meditációk, az önreflexióra lehetőséget biztosító kérdések és az akadályokkal és az egyes témák hátterével foglalkozó írások támogatják.

 

13_lassitas_03-845x321.png

 

A több mint 9 hónapos munka során a pszichológiára és a service design-ra építkeztünk. A program kialakítása egyszerre volt user experience kihívás és annak a kérdése, hogyan lesz ez egy komplex, szakmai program, ami ugyanakkor a játékosságot is megtartja. Ezért vagyunk túl több körös felhasználói teszteken és így születtek meg a SlowTime lajhárok, amelyek mindig mosolyt csalnak az arcomra, ahányszor rájuk nézek... és remélhetőleg nektek is kellemes pillanatokat fognak okozni a program során.

 

saving-10.png

 

A SlowTime elindulása mérföldkő a Slow Budapest életében és az én életemben is. Köszönöm Herendi Katának, Biró Esztinek, Csertán Ákosnak és Solymos Tamásnak a sok munkát, és a tesztelőinknek az értékes visszajelzéseket.

Remélem, minél többeteket tudunk segíteni a slow útján vele!

Tovább a SlowTime Program oldalára! ››

A regisztrációnál használd a lajhar2018 kuponkódot, és csatlakozz 10% kedvezménnyel!


 

krajcso-nelli_1.jpgKrajcsó Nelli, mindfulness meditációs tréner és a Slow Budapest alapító-vezetője, csapatával 2012 óta vizsgálja a gyors-lassú témáját, és a lehetőségeket az egyéni egyensúly megtalálására. Folyamatosan tart előadásokat, egyike azon keveseknek, akik 3 TED színpadon is beszéltek már itthon. 2015-ben felkerült a La Femme 50 tehetséges magyar fiatal listájára, ő az első magyar anti-határidőnapló megalkotója, Budapesten biciklivel közlekedik, nincs okostelefonja, rendszeresen meditál és jógázik.