A meditálás mint rendrakás – mentális takarítás

Ha a lakásodban eluralkodik a káosz, a megoldás az, hogy kitakarítod. Elég szubjektív, hogy ki mennyire tolerálja a szerteszét heverő ruhákat és a porcicákat a komód alatt, de mindenkinél eljön az a pont, mikor megelégeli a helyzetet és kezébe veszi a dolgok irányítását. Ha végeztél a rendrakással, általában jóleső érzés lesz úrrá rajtad: minden a helyére kerül és sokkal komfortosabban érzed magad otthon. De mi a helyzet a fejeddel? Vajon mekkora figyelmet fordítasz arra, hogy ott is rendet tarts? Egyáltalán mennyire vagy tudatában annak, ha kezd ott is túl nagy lenni a rumli?

Juhák Dániel írása

photo-1525447153550-9b38670d8fcc.jpeg 

A lakásunkhoz hasonlóan a fejünkben is fel tudnak gyülemleni a lomok és tudatos odafigyelés nélkül ezek ott is maradnak, ráadásul néha nehéz őket megkülönböztetni a „kincseinktől”. Egy egyszerű szortírozást tudsz végezni ezzel a kérdéssel: mennyire szolgálja ez a gondolat a saját magad és a környezeted boldogságát?  

Nagyon sok olyan gondolatot zárunk a fejünkbe, melyek már régóta nem szolgálják az érdekeinket, viszont elveszik a helyet az új és friss dolgok elől. Előfordult már, hogy úgy érezted, tele van a szekrényed kinyúlt és ócska ruhákkal, viszont az újak már nem férnek sehova? Érdemes ilyenkor a régieket elengedni, hogy teret engedj az új, friss és pozitív gondolatoknak, amik kiegyensúlyozottá tesznek a jelenben és inspirálnak a jövővel kapcsolatban.

De mégis mi köze ennek a meditáláshoz? Hogyan lesz több „szabad hely” a fejedben attól, hogy napi fél órát ülsz csöndben becsukott szemmel. A rossz hírem ezzel kapcsolatban az, hogy eleinte a meditálástól egyáltalán nem lesz nagyobb rend a gondolataid között. Úgy fogod érezni magad, mintha egy júliusi péntek délutánon a kis kempingszékeddel leülnél az M7-es mellé és néznéd a Balaton felé haladó autókat. Sok lesz belőlük. Nagyon sok. 

Az első ösztönös és téves következtetés ilyenkor az szokott lenni, hogy a meditálás csak ront a helyzeten, de valójában csak arról van szó, hogy tisztábban kezded látni azt, ami egyébként is történik a fejedben.

Némi gyakorlással viszont egyre több tér lesz az egyes gondolatok között és könnyebben is tudod majd őket megkülönböztetni egymástól. A kusza hangzavart felváltják a jól megkülönböztethető hangok, amik mind másmilyen minőséget képviselnek. És ekkor tudod elkezdeni azt a munkát, hogy tudatosan kevesebb figyelmet (energiát) adsz a számodra felesleges gondolatoknak és többet azoknak, amik a céljaidat és boldogságodat szolgálják. 

Ez persze elsőre kicsit mechanikusan és mesterségesen hangzik, eleinte az is lesz. Gyakorlással viszont természetes rutinná válik az egész és sokkal könnyebb lesz leállítanod olyan gondolatmeneteket, melyekről már az elején látod, hogy felesleges negatív kattogás a fejedben (pl. képzelt viták képzelt helyzetekről valós ismerősökkel).

Fontos megjegyezni, hogy ez nem egyenlő a pozitív gondolkodással és nem is az a cél, hogy egy cukormázas Hello Kitty házikót rendezz be a fejedben. A kétségeknek, félelmeknek, haragnak is megvan a maguk helye az életedben (és a fejedben), de sokat fog javulni az életminőséged attól, ha ezeket megtanulod tudatosan kezelni és annyi teret engedni nekik, amennyit valóban érdemelnek.

Amikor meditálok, sokszor van olyan érzésem, mintha egy ködös szobában akarnék rendet rakni, ahol először még a tárgyak körvonalait sem látom rendesen. Ahogy haladok a gyakorlással, egyre tisztábban kivehetővé válnak az egyes gondolatok és érzések, és így már sokkal könnyebb tudatosan elhelyeznem őket a megfelelő helyre: az íróasztalomra, ahol a fontos és sürgős dolgokkal akarok foglalkozni, egy polcra, ahol mindig szem előtt vannak és jó érzéssel töltenek el, a padlásra, ha később még jól jöhetnek vagy a kukába, ha nincs már rájuk szükségem.

Ha a fentiek kicsit elvontan hangzanak, akkor van egy jó hírem is. Nagyon praktikus előnyeit fogod megtapasztalni annak, ha kigyomlálod a fejedből a felesleges zajt. Egyrészt sokkal több energiád lesz azokkal a dolgokkal foglalkoznod, amik tényleg fontosak számodra, másrészt pedig hatékonyabb leszel a tényleges problémáid megoldásában, mert nem terelik el a figyelmedet felesleges hülyeségek. Ugyanis minél több dolgot pörgetsz egyszerre a fejedben, annál kevesebb mentális kapacitásod marad a számodra ténylegesen fontos dolgokra. 

A meditálás során sokat erősödik az intuíciód, ami nagy segítséget jelent az érdemi priorizálásban. Megkönnyíti a szortírozást, hogy mikkel akarsz valóban foglalkozni és mik azok a dolgok, amik csak a felesleges zajt erősítik a fejedben. Ha nem fecsérelsz energiát a negatív, meddő kattogásra, az a teljesítményedre is drámai hatással lesz az életed minden területén. Ráadásul idővel automatikusan érezni fogod, hogy egy adott gondolattal vagy külső jelenséggel érdemes-e foglalkoznod és ha nem, akkor könnyebb lesz elengedned.

A lakásodban rendszeresen rendet raksz. Leviszed a szemetet. Naponta fürdesz. Még fogat is mosol. A testeddel és a fizikai környezeteddel tehát tudatosan foglalkozol, hogy jól érezd magad. De milyen szokásod szolgálja azt, hogy a gondolataid között is rend legyen? A meditálással sokat tehetsz azért, hogy a helyükre kerüljenek a dolgok a fejedben.

 

28810174_10214019543339081_883179196_o.pngJuhák Dániel 9 éve foglalkozik meditálással, 2018 óta pedig a meditáló lajhár nevű blogján osztja meg tapasztalatait és tippjeit a témában. Célja, hogy a meditálást közérthető és praktikus módon mutassa be azoknak, akik nyitottak az életminőségük javítására, de ódzkodnak a spirituális felhangoktól.

 

 Szívesen olvasnád a jövőben is a blogposztjainkat? Iratkozz fel a Slow Budapest hírlevelére!

 Képforrás: unsplash.com