A Slow Budapest blogja 2013-2019 között

Slow Blog

Elköltözött a blogunk a blog.slowtime.hu-ra!

Ha továbbra is szeretnél tőlünk szakmai írásokat olvasni a lassítás, a pszichológia és mindfulness témájában, látogass el a blog.slowtime.hu oldalunkra. Ott találkozunk!

blog_stresszoldo-mindfulnesz-gyakorlat2.jpg

Hygge, Lagom, Sisu - Boldogság skandináv módra

Mi, emberek azóta keressük a boldogság kulcsát, amióta világ a világ. Szinte megszállottan hajszoljuk a jóllétet, olyannyira, hogy az oda vezető utat el is felejtjük élvezni. A magasztos “boldogság magyarázatok” között könnyű elvesznünk, nem mellesleg csalódnunk, ha a sült galambot váró elvakult optimizmus csapdájába esünk. Vajon a boldogság ranglisták élén álló országok mögött álló életérzések, mint a dán hygge, a svéd lagom vagy a finn sisu is csak jól csengő trendek, vagy épp ellenkezőleg, végre kézzelfogható segítséget jelentenek a boldog élet eléréséhez? 

Pivarcsi Dorina írása

priscilla-du-preez-ds5niglgddg-unsplash.jpg

Tovább olvasom

Vegán Hegylakó - Egy útkeresés vissza a természethez

Egy hegy, egy kert a hegyen, és egy vegán a kertben - avagy a Vegán Hegylakó, Karalyos Gábor története a természet kereséséről. Gábor színészi hivatása mellett igyekszik olyan életet élni, ami Földünk javát szolgálja. Ökotudatos, környezetbarát életét a Vegán Hegylakó Facebook oldalán dokumentálja, ahol egészen rövid idő alatt komoly követőtábor és közösség alakult ki. Nem véletlenül, hiszen a városi munkából adódó élet és a természetben rejlő szabadság közti egyensúly keresésével valóban sokan tudunk azonosulni. Interjúnkban beszélgetünk az életmódváltásról, a hegyi élet sajátosságairól és a vegánságról is.

Pivarcsi Dorina interjúja

img_8809.JPG

Tovább olvasom

Digitális félelmek: mi lesz, ha lemarad, kimarad a gyermekem?

A mai szülők sok olyan kihívással találkoznak, amelyekkel a megelőző generációknak nem kellett megküzdenie. Ezek közül az egyik a képernyők, okoseszközök használata, kezelése. Bár már a mi gyermekkorunkban is az élet része volt a képernyő, messze nem töltött be olyan fontos szerepet az életünkben, mint napjainkban. Tudatos szülőként ma vagy attól félünk, hogy gyermekünk túl sokat ül a képernyő előtt, vagy attól, hogy túl keveset. Nem tudjuk, mivel ártunk kevesebbet: ha támogatjuk, vagy ha korlátozzuk az okoseszközök használatát.

Faragó Ági írása

Tovább olvasom

Képernyő a családban - Mit tehetünk szülőként?

Szeretnénk, hogy gyermekünk kiismerje magát az okos eszközök között, hogy magabiztosan mozogjon az online térben, hogy könnyedén alkalmazkodjon a digitális fejlődéshez, mégis féltjük őt a képernyők közelében. Nem tudjuk, mivel segítünk és mivel ártunk valójában a gyermekünknek: ha hagyjuk, ha tiltjuk vagy ha korlátozzuk a képernyőhasználatát. Hogyan találhatjuk meg az egészséges arany középutat? Mit tehet a szülő a digitális egyensúly felállításáért a családban? Erről és még sok minden másról beszélgettünk László Zsuzsa Simplicity Parenting tanácsadóval, az októberi Slow Parenting - Lehetek slow szülő egy digitális világban? c. SlowHow meghívott előadójával.

Pivarcsi Dorina Interjúja

people-technology-boy-home-young-sitting-949763-pxhere_com.jpg

Tovább olvasom

Mi a meditálás valódi célja?

A meditálás hosszú távon jelentős energiabefektetést, sok kitartást és állandó önreflexiót igényel, ezért hasznos, ha már az elején felvértezzük magunkat olyan célokkal, amik a gyengébb pillanatokon átsegítenek minket. De melyek lehetnek ezek az okok, amik miatt érdemes elkezdeni meditálni és a nehézségek dacára is folytatni a gyakorlást?

Juhák Dániel írása