Mikor lesz már végre karácsony?

Közeledik az adventi időszak és a gyerekek egyre jobban várják a karácsonyt. Ha már megéreznek egy karácsonyra emlékeztető illatot, vagy megpillantanak egy szép karácsonyi díszítést rögtön beindul a fantáziájuk. Véleményem szerint nem szabad túl korán elkezdeni a karácsonyozást a gyermekekkel, mert a szentestére, vagyis a finálénál agresszívan fogják várni, hogy végre megkaphassák a Jézuskától az ajándékukat. Igaz elég nehéz ezt a dolgot megvalósítani mivel október végén már minden karácsonyi díszben pompázik, és november végén már megnyitnak a karácsonyi vásárok is.

Jónás Fanni írása

Szépen lassan fokozatosan kell felépíteni a karácsonyi ünnepeket, hogy a gyermekek is teljes mértékben ki tudják élvezni. Azért van erre szükség, mert manapság már az óvodáskorban elkezdődök a gyors életmód. Egyre korábban vonzódnak az elektronikus eszközökhöz – a mai 3-4 évesek hibátlanul kezelik az okostelefonokat/tableteket – gyorsabban megunják a dolgokat, mert jobban fel vannak pörögve, mint a 10 évvel ezelőttiek, és ezek mellett rengeteg plusz feladatuk van az iskola és az óvoda mellett. Nincsen idejük gyereknek lenni. A karácsonyi időszak pont erre jó, hogy próbáljuk meg őket ebben az időszakban elvarázsolni és legyenek igazi gyerekek, akik izgatottan várják a Mikulást – még az se tűnik fel nekik, hogy egy héten belül 10 Mikulással találkoznak, mert mindegyiknek ugyan annyira tudnak örülni.

calendarAz adventi előkészületekben hagyjuk, hogy segédkezzenek. Ideális alkalom arra, hogy a család újra együtt legyen. Készítsünk dekorációkat, írjunk közösen levelet a Mikulásnak és a Jézuskának, süssünk mézeskalácsot, csempésszük be Szenteste a karácsonyfát… Keressünk rá a karácsonyi hagyományokra vagy arra, hogy mi is az adventi koszorú eredetének a története. Ezeket az új információkat dolgozzuk föl és valósítsuk meg közösen a gyerekekkel. Erre azért van szükség, hogy tovább életbe maradjanak a hagyományok illetve, hogy közös élményeket szerezzünk.

Igyekezzünk elkerülni idén karácsonykor a rohanást, az idegeskedést, mert ez ki fog hatni a gyermekünk ünnepi hangulatára is. A gyermekek számára az igazi hosszú távú ajándék az lehet, hogy egy meghitt szeretettel teli karácsonyi időszakot biztosítunk neki és ez felér bármilyen másik ajándékkal.