7 ötlet a lassabb családi karácsonyhoz

Ünnep az Egyszerűbb gyermekkor szemével

Már csak néhány napunk van hátra karácsonyig. Ilyenkor szoktunk a leginkább nyakig ülni a teendőkben, még boltokba szaladgálunk, rendeléseket veszünk át, éjszakába nyúlóan dolgozunk a saját készítésű ajándékokon és csomagolunk, nem beszélve a sütés-főzésről, ami ezután következik. A legtöbbünk életében ez nem egy nyugodt időszak - bár idén a hó és a karácsonyt közvetlenül megelőző hétvége is segít kicsit a lassulásban.

Faragó Ági írása

egyszeru_bbgy_kari.jpeg

Én azzal szeretném támogatni ezt, hogy összegyűjtöttem pár ötletet az Egyszerűbb gyermekkor eszköztárából ahhoz, hogy a gyerekeinkkel együtt lassabb, nyugodtabb ünnepeket élhessünk meg. Ezek most utolsó pillanatos tippek lesznek, azaz olyasmik, amik nem igényelnek sok előre szervezést, nem érintik az ajándékokat (hiszen azoknak a legnagyobb részét már valószínűleg beszereztük), nem kell miattuk a teljes karácsonyi programot átírni. Van köztük olyan, ami igényel egy kis időbefektetést a részünkről, és van olyan is, amihez csak egy kis tudatosság szükséges az ünnepek alatt.

1. Szelektáljunk a játékok közt!

Igen, ez első ötlet pont időigényesebb, így nem biztos, hogy mindenkinek belefér már karácsony előtt. Mégis azért javaslom első helyen, mert a gyerekek világát nagy mértékben határozzák meg a játékaik. Valószínűleg karácsonyra is kapnak néhány újdonságot, amellyel örömmel fognak játszani, így sok régebbi játékuk jó ideig érintetlenül fog állni a polcon. Szülőként elég jó biztonsággal meg tudjuk állapítani, melyek azok a kedvencek, amikre az ünnepek alatt is biztosan szükség lesz, és melyek azok, amelyeket nyugodtan félretehetünk egy időre. Ha ezt meg tudjuk tenni, nem halmozódnak fel túlságosan a játékok, ami a gyerekek és a szülők számára is megterhelő lenne

 

2. Csínján a dekorációval!

Sokan már december elején ünnepi díszbe öltöztették a lakást az adventi időszak tiszteletére. Mégis úgy gondolom, ezt akár még most is felül lehet vizsgálni, ha úgy látjuk, túl sok vizuális ingert jelent a dekoráció - illetve a karácsonyfa díszítése még előttünk áll, így ott is figyelhetünk erre. Különösen a villogó és a hideg színű fényekkel jó vigyázni, hiszen előbbiek nagyon megterhelik a gyerekek idegrendszerét (is), utóbbiak pedig nehezítik az alvást. Arra is érdemes figyelnünk, hogy a karácsonyi fények éjszaka ne világítsanak be a gyerekek szobájába, mivel ez az extra fény is megnehezítheti számukra, hogy nyugodtan aludjanak. A kialvatlan, vizuálisan túlterhelt gyerekekkel pedig máris nehezebb nekiindulni az ünnepeknek, amik még rengeteg ingert tartogatnak a számukra.

 

3. Tartsuk a ritmust!

A téli szünetben hajlamosak vagyunk kicsit lazábban venni a dolgokat, kevésbé tartani magunkat a napirendhez. Még ha ez túl szigorú dolognak is tűnik ilyenkor, érdemes a gyerekeink védelmében figyelni arra, hogy ne csússzon ki nagyon a lefekvés időpontja (vagy ne minden nap), hogy az étkezések nagyjából a megszokott időben legyenek.

Még ha izgalmas is a gyerekek számára este sokáig fent maradni vagy délig eszegetni a reggeli süteményt, jobb, ha megmarad a napjaink rendszerének legalább egy felismerhető váza - főleg kisebb gyerekeknél. A karácsonyi időszakban nagyon sok élmény éri őket, ami túlterhelő is lehet a számukra.

Ezért fontos megtartani néhány ismerős dolgot is, amiben megpihenhetnek: a napirendünket, a napi, heti szintű rituáléinkat.  Persze ezt ésszerű keretek között tudjuk csak végrehajtani: ha mi délben szoktunk enni, de egy órára hívtak minket ebédre, akkor alakítunk kicsit a programon, de próbáljunk odafigyelni, hogy legalább a nap többi eseménye a szokott időben, a szokott módon történjen.

 

4. Legyenek karácsonyi rituáléink!

Nagyon sok családban vannak karácsonyi szokások, amik hozzátartoznak az ünnephez. Hogy mikor és hogyan díszítjük a fát, hol vannak addig a gyerekek, mikor bontjuk ki az ajándékokat, milyen süteményeket sütünk. Több családban szokás például a karácsonyi séta, ami egy kis szünetet adhat a nagy karácsonyi forgatagban, segíthet a lecsendesedésben Szenteste előtt. Szintén több helyről hallottam már, hogy a fa alá mindig kerül egy társasjáték (sőt, van ahol csak ezt bontják ki karácsony este, és minden más ajándékot csak másnap), ami garantálja a közösen eltöltött minőségi időt karácsonykor a családnak. Számomra a karácsony esti közös éneklés is mindig nagyon nagy élmény volt gyerekkoromban.

Ha úgy érezzük, hogy évről évre nagyon mások a karácsonyi ünnepeink, idén dönthetünk úgy, hogy bevezetünk egy új rituálét. Gondoljunk csak vissza, számunkra mit jelentettek a karácsonyi szokások, milyen érzés volt az, amit minden évben ugyanúgy csináltunk a családdal!

A legtöbben mosolyogva emlékszünk vissza ezekre a szokásokra, amik, ha nem is voltak tökéletesek, mert Apa minden évben káromkodva faragta be a karácsonyfát a tartójába, a biztonság, kiszámíthatóság érzetét adták nekünk. Ezt az érzést szeretnénk megteremteni a gyerekeinknek a karácsonyi rituálék által.

(Itt jegyzem meg, hogy bár nem Egyszerűbb gyermekkoros, de nagyszerű tanács, amit szerencsére egyre több helyen olvasok: engedjük el a tökéletességet! Nem kell, hogy tökéletes fa legyen, ötfogásos vacsora és tízféle sütemény. Az ezzel járó stressz következményeit talán sokan láttuk a szüleinken gyerekként, és a karácsonyi veszekedéseket senki sem sorolja a kedvenc karácsonyi rituálék közé.)

 

5. Nem kell minden napra program!

Bár valószínűleg már összeállt a karácsonyi vendégségek menetrendje, maradhattak még üres napok, üres délelőttök az időrendünkben. Érdemes most ránézni a naptárra és úgy szervezni a hátralévő időben, hogy az izgalmas programokat legalább annyi nyugalomban töltött idő kövesse. Például ha Szenteste vendégségbe megyünk vagy vendégeket hívunk, akkor karácsony másnapján délelőttre ne szervezzünk semmit. Így a gyerekeknek lesz ideje feldolgozni azt a sok élményt, ami éri őket. Ha az ünnepek három napja tele van programokkal, akkor egyrészt érdemes ezeket a napokat amennyire csak lehet, egyszerűsíteni az itt felsorolt többi ötlet segítségével, hogy elkerüljük a gyerekek túlterhelődését. Másrészt az ünnepek után tartsunk legalább három nyugodt napot, amikor otthon vagyunk vagy kirándulunk, sétálunk.

A gyerekeknek a szabad játék segít leginkább feldolgozni az élményeket, így a nyugodt időszakokat lehetőleg e köré szervezzük: a karácsonyi vásár, a hangos játszóház, élménypark nem fog nekik abban segíteni, hogy visszanyerjék nyugalmukat. A legjobb kiegyensúlyozó program mindig a kirándulás a természetbe. Az erdőben, ahol kevés ember jár, a gyerekek csak magukra és a játékra figyelhetnek, és nagyon látványosan töltődnek fel. Ha ilyet nem tudunk szervezni, a játszótéren vagy otthon is megvalósulhat a szabad játék.

 

6. Figyeljünk a felesleges információkra!

Az ünnepi asztalnál a gyerekek nagyon sok olyan dolgot hallhatnak a felnőttek szájából, ami számukra felesleges, vagy megterhelő.

Lehet ez politika, üzlet, pénzügyek, környezetvédelem, betegség, halál - ezek a félig megértett információk feldolgozatlanul keringhetnek gyermekeink fejében, és hozzájárulhatnak ahhoz, hogy túlterhelődjenek az ünnepek alatt.

Jó ötlet lehet ehelyett a gyerekeket külön asztalhoz ültetni, vagy megpróbálni finoman emlékeztetni az asztaltársaságot, hogy gyerekek is hallják a beszélgetést.

 

7. Tudatos képernyőhasználat

A karácsonyi lazaságban sokan elengedik a gyeplőt a képernyők terén is - érthető, hiszen míg a gyerekek tévéznek, jut nekünk egy szusszanásnyi idő vagy egy fél óra beszélgetés a rég nem látott unokatestvérünkkel. Viszont sokan később megbánják ezt a lazaságot, mert a gyerekek a több képernyőzés hatására nehezebben kezelhetők lesznek, nem beszélve arról, hogy karácsony után ismét vért izzadhatunk, mire visszaállítjuk a korábbi szabályokat. Érdemes ehelyett valamilyen kreatív játékkal készülni, ami lekötheti a gyerekeket, esetleg a felnőtteknek felváltva figyelni a gyerekekre, hogy a többiek tudjanak pihenni, beszélgetni.

Ha ismét megpróbálunk visszagondolni gyerekkorunk karácsonyaira, akkor valószínűleg a képernyőhasználat legfeljebb olyan szinten szerepel a pozitív emlékeink között, hogy a családunkkal együtt megnéztünk egy karácsonyi filmet. Az igazán boldog emlékek általában a családi kapcsolódás élményei. Felnőttként biztosan nem arra fognak gyermekeink mosolyogva emlékezni, hogy karácsonykor végre a szobájukban tabletezhettek órákig egyedül. Ezért is érdemes inkább úgy szervezni az ünnepeket, hogy kevesebbszer kelljen a képernyőt, mint babysittert használnunk - inkább vegyünk vissza a minket is megterhelő programokból, feladatokból.

 

Ha lassítani szeretnénk karácsonykor (is), válasszuk a kapcsolódást és a pihenést támogató időtöltéseket, amikor csak lehetséges. Engedjük el az elvárásainkat magunk és mások felé, barátkozzunk meg a gondolattal, hogy gyerekeinknek az együtt töltött időre, a szabad játékra és a pihenésre van leginkább szükségük. Próbáljuk ezt a három dolgot szem előtt tartani, valahányszor döntési helyzetbe kerülünk az ünnepek alatt. Ha ezek a szempontok vezérlik a döntéseinket, idén egy lassabb, nyugodtabb családi ünnepben lehet részünk.

 

farago_agi.pngFaragó Ági Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó, a szimplán.hu blog írója. Eredetileg közgazdász, de önismereti útja letérítette erről a pályáról, és segítő foglalkozások felé terelte. Egy kislány édesanyja, emellett időnként párja négy idősebb gyermekével osztja meg otthonát. Az önismeret, környezetvédelem, pszichológia is a kedvenc témái közé tartoznak.