A meditálás mint edzés: konditerem az elmének

Mikor ismerőseimmel beszélgetek, gyakran látom rajtuk, hogy a meditálást alapvetően egy misztikus, nehezen definiálható dolognak tartják. A szerteágazó előnyei miatt valóban nehéz pár szóval leírni a meditálás lényegét, ezért most az egyik legjobban megragadható szempontja kerül bemutatásra: a mentális edzés. Jellemzően a meditálásnak ez az oldala a legvonzóbb a kezdők számára és nem is ok nélkül: könnyen értelmezhető, egyértelmű előnyei vannak és egyszerű elkezdeni. Szóval ha eddig elriasztott a spirituális körítés vagy csak kíváncsi vagy, miben hasonlít a meditálás a fekvenyomáshoz, akkor olvass tovább. 

Juhák Dániel írása

389351-pccm5c-214.jpg

Az elme megszelidítése

Megfigyelted már, hogy egy átlagos napodon mi is történik a fejedben? Ébredésed pillanatától kezdve az elméd folyamatosan keres valamit, amivel foglalkozhat, és azonnal vált, ha ez a valami unalmassá válik. Ha a jelenben épp nem talál semmi érdekeset (és ez elég gyakran megtörténik), akkor rögtön a múltat és a jövőt kezdi pásztázni és te csak percekkel később kapcsolsz, hogy teljesen máshol kalandozol, mint amit az adott helyzet megkívánna.

Fontos tisztázni, hogy az teljesen rendben van, hogy nem folyamatosan a mostban létezel, bármilyen divatos legyen is ez a mottó manapság. A gond az, hogy nem te döntöd el, mi legyen a fókuszodban, hanem a csapongó elméd dönt helyetted. És ez egészen addig így is lesz, amíg meg nem mutatod neki, hogy ki az úr a házban és meg nem szelidíted.

Fókuszálj!

Ha nem tudsz egyben megcsinálni 30 fekvőtámaszt, annak igen prózai okai vannak: nem elég erősek a kar-, váll-, mell- és hasizmaid. Megfelelő edzéssel ezen tudsz változtatni és akár 50 vagy 100 fekvőtámaszra is képes leszel. Ennek fényében mit gondolsz, mi lehet az oka, ha képtelen vagy 30 percig egy feladatra koncentrálni vagy megállni a telefonod állandó nézegetését?

Mentális „izmaink” erősítése ugyanolyan fontos (vagy még fontosabb), mint a testünké, mégis jellemzően kevés figyelmet kapnak. A meditálás az egyik legjobb eszköze annak, hogy fejleszd a koncentrációs készségedet és képes legyél a figyelmedet hosszú ideig arra irányítani, amire valóban szeretnéd. Onnantól kezdve már a te saját döntésed lesz, hogy nosztalgiázásra, tervezésre vagy a vacsorádra fókuszálsz.  

Rendszeresség

A sportoláshoz hasonlóan a kulcs itt is a rendszeresség. Ahogy kéthetente egy súlyzós edzésnek nem sok pozitív hatását fogod tapasztalni, a meditálás előnyei is akkor fognak jelentkezni, ha a napi rutinod részéve teszed. Gondold át, hogy a napod mely részébe tudod beilleszteni a gyakorlást és tartsd magad ehhez.

Gyakori hiba, hogy a kezdők túlvállalják magukat és a kezdeti lelkesedést meglovagolva megpróbálnak napi fél órát (vagy még többet) meditálni. Ez két szempontból sem szerencsés: egyrészt eleinte a mentális „izmaid” nem lesznek elég erősek egy hosszabb gyakorláshoz, ezért csak idegeskedés, bambulás vagy alvás lesz a vége. Másrészt pedig a friss lendület elmúlásával elkezdenek majd fokozatosan kimaradni egész napok, amik így gyakorlás nélkül telnek el. Kezdd el kis „súlyokkal” napi 5-10 percben, és ahogy gyakorlottabbá válsz, emeld az időtartamot.

Kitartás

Kicsit meg szoktam mosolyogni a vezetett meditációs oldalakon azokat az ajánlásokat, ahol egy hét gyakorlás után a tagok már mindenféle drámai előnyökről számolnak be a meditálással kapcsolatban és hogy 180 fokos fordulat következett be az életükben.

Természetesen már az első meditációd után is jobban érezheted magad, de nem érdemes beleesni abba a csapdába, hogy 20 percnyi súlyzózás után elkezded nézegetni és tapogatni a bicepszedet.

Meg kell találni a megfelelő egyensúlyt: kellenek a kezdeti sikerélmények (pl. jobb alvás), hogy meglegyen a motiváció a további gyakorláshoz, de ne várd azt, hogy pár hónap után a meditálás minden gyümölcsét leszüreteled. Pont ez az egyik szépsége, hogy még hosszú évek után is képes új előnyöket hozni az életedbe. Maradj kitartó és az eredmények nem maradnak majd el.

Válassz eszközt!

Érezted már magad teljesen elveszettnek egy konditerem közepén, mikor számtalan gép vesz körül és neked csak nagyon halvány elképzeléseid vannak arról, hogy melyiket hogyan kell használni? Éreztél már bizonytalanságot, hogy nem mersz odamenni egyikhez sem, mert biztos vagy benne, hogy komplett hülyét csinálsz magadból az egész edzőterem előtt?

A meditálás eszköztára hasonlóan összetett, de ne hagyd, hogy ez elvegye a kedved! Kezdj el kísérletezni egy egyszerű technikával és ha abban már szereztél némi rutint, akkor próbálj ki új módszereket is. Gyorsan meg fogod találni azt, ami az éppen aktuális tapasztalati szintedhez megfelelő.

 

28810174_10214019543339081_883179196_o.pngJuhák Dániel 9 éve foglalkozik meditálással, 2018 óta pedig a meditáló lajhár nevű blogján osztja meg tapasztalatait és tippjeit a témában. Célja, hogy a meditálást közérthető és praktikus módon mutassa be azoknak, akik nyitottak az életminőségük javítására, de ódzkodnak a spirituális felhangoktól.

 

 

Szívesen olvasnád a jövőben is a blogposztjainkat? Iratkozz fel a Slow Budapest hírlevelére!

 Képforrás: freepik.com