Ha lelassulsz, a világ tartalommal telik meg.

Slow Blog

Miért betegít meg minket az életmódunk?

Interjú Dr. Purebl Györggyel az életmódunkról

Napjainkban egyre távolabb kerülünk az egykor természetesnek vélt életmódunktól. Azt gondolhatnánk, hogy ez a változás helyén való és nem történik több annál, hogy az emberiség halad a korral. A valóság azonban azt mutatja, hogy egyre többen elégedetlenkedünk a mai életmódunkkal, egyre kevesebb időt találunk a számunkra fontos dolgokra, egyre csak fáradtabb vagyunk és nem látjuk a kiutat a mókuskerékből. Vajon mi lehet a gond az életmódunkkal? Mi hiányzik a modern ember életéből? "A jólét csapdái" című SlowHow előadásunkon ezekre a kérdésekre keressük a választ. Addig is ízelítőként olvasható az előadóval, Dr. Purebl Györggyel készült interjúnk.

Pivarcsi Dorina interjúja
pexels-photo-2516400.jpeg

Tovább olvasom

Miért vonzódunk annyira a vízhez?

A víz szimbolikája

Kevés megnyugtatóbb dolog van az életben annál, mint amikor csukott szemmel fekszünk a vízparton, halljuk a víz csobbanását, vagy azt, ahogyan a sodrás mossa a partot, érezzük a nap sugarait a bőrünkön, ahogyan a meleg egyre mélyebben járja át a testünket, szagoljuk a víz jellegzetes illatát és látjuk, hogy a víz és az ég kéke eggyé válik a horizonton,a távolban. Vajon miért találjuk ilyen megnyugtatónak a vizet? Milyen jelentést hordoz magában, ami fontos lehet számunkra?

beach-sea-boat-lake-summer-paddle-542703-pxhere_com.jpg

Tovább olvasom

Nyaralás - otthon, gyerekkel?

Idén nyáron költözünk. Konkrétan néhány nap múlva... Az új otthontól sok mindent remélek, de egy dolog nagyon piszkálja a fantáziámat: vajon létre lehet-e hozni olyan otthont, ahonnan az ember nem akar elutazni? Ez ugye azt jelentené, hogy a saját otthonunkban is ki tudunk kapcsolni és maximálisan jól tudjuk magunkat érezni. Azt gondolom, hogy ez önmagában, a mindannapjainkra nézve is nagyon jót tenne, hiszen akkor ugyanígy, akár egy hétköznap este, a kanapénkra ledőlve is valóban tudnánk töltődni. A kérdés az, hogy ehhez kell-e egyáltalán új otthon, vagy elég csak egy kicsit átrendeznünk a környezetünket és a gondolatainkat.

Faragó Ági írása

backyard-boy-child-1240950.jpg

Tovább olvasom

A meditálás mint rendrakás – mentális takarítás

Ha a lakásodban eluralkodik a káosz, a megoldás az, hogy kitakarítod. Elég szubjektív, hogy ki mennyire tolerálja a szerteszét heverő ruhákat és a porcicákat a komód alatt, de mindenkinél eljön az a pont, mikor megelégeli a helyzetet és kezébe veszi a dolgok irányítását. Ha végeztél a rendrakással, általában jóleső érzés lesz úrrá rajtad: minden a helyére kerül és sokkal komfortosabban érzed magad otthon. De mi a helyzet a fejeddel? Vajon mekkora figyelmet fordítasz arra, hogy ott is rendet tarts? Egyáltalán mennyire vagy tudatában annak, ha kezd ott is túl nagy lenni a rumli?

Juhák Dániel írása

photo-1525447153550-9b38670d8fcc.jpeg 

Tovább olvasom

Kerek erdő közepén kis kertben virágzó permakultúra

Ökotudatosság, permakultúrás gazdálkodás, önellátó életmód - Ismerjük ezeket a kifejezéseket, de biztosan tudjuk, hogy mit jelentenek? Vajon megértjük, mennyi munkával, alázattal és energiabefektetéssel jár mindez? Voltunk-e már hálásak azoknak az embereknek, akik így élnek és helyettünk is éltetik a Földünket? Czéh Balázs, szakítva a nagyváros által kínált embertelen fogyasztással, egy saját permakultúrás világot teremtett, egy mondhatni isten háta mögötti településen. Mesterségeit sorolhatnánk, de ha hitelesen szeretnénk jellemezni, akkor azt mondhatnánk, hogy szabad, önálló és kiegyensúlyozott emberként azt teszi éppen, aminek a legnagyobb szükségét látja. A vele készült interjúban megismerhetjük, hogyan teszi mindezt.
 
Pivarcsi Dorina interjúja
62520807_414327189158693_3158376219125219328_n.jpg

Tovább olvasom

Az apai slow ereje

Úristen, hogy csinálod? Hogy van ennyi erőd, időd, energiád foglalkozni, játszani a gyerekekkel? Munka, sport, feleség, barátok, és minden más mellett? Mégis, hogy nem szakadsz tíz felé?! Amióta a kicsik megtanultak beszélni - és új szuperképességüknek hódolva, megállás nélkül, felbecsülhetetlen értékű drágaköveket köpködtek -, azóta van egy erős késztetésem arra, hogy ezeket valamilyen formában dokumentáljam, valamint pont az előző kérdések sorozata volt az a másik erőteljes mozgatórugó, ami miatt megszületett a “tíz-kezű apa”.

Bíró Tamás írása 

juliane-liebermann-o-rku3aqnsw-unsplash.jpg

Tovább olvasom

Gyógyító gondolatok a kényszerpihenőkről

„Az élet rettenetes versenyében legtöbb ember csak akkor pihen meg, ha beteg." - olvashatjuk Márai Sándortól. Ha nem is írták volna le előttünk olyan sokan, és ha nem is mondogatnák ezt nekünk annyian, még akkor is tudnunk kellene, hogy ha nem állunk meg néha-néha a folytonos rohanásban, akkor bizony a testünk majd leállít minket. Vajon miért várjuk meg, míg kényszerpihenőre száműz minket a saját szervezetünk? Miért nem tanulunk a bölcsebbek intő szavaiból? Íme egy példa arról, mi történhet, ha az ember nem lassít időben.

 Rádó Zsófi írása

james-audry-spencer-1644965-unsplash.jpg

Tovább olvasom

Téged feltölt vagy lemerít az otthonod?

Avagy hogyan teremtsünk lakóhelyünkből "slow" otthont.

Az otthonunk vagy táplál minket, vagy szívja az energiánkat. Vagyis valahányszor belépünk az otthonunkba, vagy feltöltődünk, vagy épp ellenkezőleg lemerülünk. Egy olyan hely megteremtése, ami felemel és támogat minket, az első lépés lehet egy lassabb élet megalkotása felé. Ebben a cikkben összeszedtem azokat, a mondjuk úgy irányelveket, amiknek segítségével hiszem, hogy olyan otthont teremthetünk, ami nem csak esztétikailag vonzó, de lelkileg is tápláló.

Klément Évi írásaimg_1339_1.jpg

Tovább olvasom

Szabad-e a szabadidőd?

Itt a nyár és mi máris igyekszünk tele szervezni az elkövetkezendő pár hónapot az év legjobb programjaival. Szeretnénk különlegessé, emlékezetessé tenni ezt az időszakot, ezért általában olyan nagy dolgokban gondolkodunk, melyek a gyakorlatban sokszor nem tudnak megvalósulni, vagy máshogy alakulnak, mint ahogy elképzeltük őket. Ilyenkor könnyen csalódhatunk és elégedetlenkedhetünk, hogy „bezzeg nekünk semmi sem sikerül úgy, ahogy elterveztük”. Vajon a késztetés a tökéletes nyár iránt őszintén belőlünk jön? Felmerül a kérdés, hogy szabad-e a szabadidőnk.

Pivarcsi Dorina írásaali-morshedlou-576007-unsplash.jpg

Tovább olvasom

Szeretnéd a gardróbodat is tudatosan kezelni? Íme egy kis útravaló zöldülni vágyó boltkórosoknak

Mivel nagyon szeretek vásárolni és öltözködni (mint a legtöbb nő), a legnehezebb kihívás számomra, hogy mindezt úgy tudjam megtenni, hogy ezen a téren környezettudatos is maradjak. Sokszor egyszerűbb és gyorsabb a fast fashion boltok kínálatához nyúlni, a régi ruhákat pedig csak kidobni, mint végiggondolni, hogy milyen más lehetőségeim vannak arra, hogy inkább körforgásban tartsam a gardróbom. Igenis lehet változatosan és izgalmasan öltözködni, kímélve a környezetünket és egyben biztosítani azt is, hogy kiszelektált darabjaink is tovább éljenek. Egy kis kutatómunkával rengeteg megoldásra bukkantam, amiket szeretnék nektek itt bemutatni.

Tóth Eszter írása 

green_shirt.jpg

Tovább olvasom