Kiegyensúlyozott családi étrend

A hideg ellensúlyozása melegítő és szezonális ételekkel

Ebben az időszakban a hideg időre való átállás a legfontosabb szempont az étkezés összeállítása szempontjából. A konyhában melegítő ételekkel és alapanyagokkal ellensúlyozhatjuk a hideget, melyek segítenek a test optimális hőmérsékletét fenntartani. A hideg, szeles idő a tüdő egészségét terheli meg leginkább. Ez gyakran megfázásokban, influenzában és más fertőző betegségekben nyilvánul meg, ami elsősorban a tüdőt érintik. Különösen a gyermekek reagálnak ilyenkor érzékenyen a hidegre és a szélre, hiszen náluk a védekező rendszer – immunrendszer – még csak felépülőben van. Felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt az a cél ilyenkor, hogy a test erős legyen, megfelelően felvértezve az őszi hideg, nyálkás időjárás ellen. Nem kell feltétlenül minden betegséget elkerülni a gyerekeknél, hiszen ezek természetszerűleg hozzá tartoznak a gyermek fejlődéséhez, mégis fontos, hogy ne kelljen többször betegen otthon maradni, mint amennyire az feltétlenül szükséges.

Molnár Klára, dietetikus írása

5ef-barleywithcoconutmilk_sesame-2.jpg

Az emésztőrendszer egészsége ebből a szempontból azért fontos, mert a táplálékból nyert energia nem csak a testi funkciók fenntartásáért és fejlődéséért, hanem a test védekező rendszerének táplálásáért is. A test védekező rendszere egyfajta pajzsként veszi körbe a testet, és véd a hideg, szél ellen. Minél jobban működik az emésztőrendszer, annál több energia termelődik, és ezáltal a test védőpajzsa – immunrendszere – erősebb lesz.

Céljaink télen az egészség fenntartása érdekében:

  • a hideg ellensúlyozása, a test melegítése belülről és kívülről
  • a test védelmi rendszerének – az immunrendszer – erősítése

 

TÉLI ÉTREND

A HIDEG HATÁSÁNAK ELLENSÚLYOZÁSA ÉTKEZÉSSEL

5ef-pumpkin_weges2.jpg

Készítsünk leveseket, ragukat, sütőben sült ételeket, melyeket fűszerezzünk aromás, melegítő fűszerekkel. Emellett arra is ügyeljünk, hogy a hűtő alapanyagok egyre inkább kiszoruljanak az étrendből, mert talán ezzel tehetünk legtöbbet az emésztőrendszerünk egészségéért: hagyjuk el a joghurtot, nyers salátákat és a nyers gyümölcsöket nagy mennyiségben, készítsünk konzekvensen naponta 3x meleg ételt a gyermekeink, és az egész család számára. Ezek helyett együnk mindig szezonális alapanyagokat: zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat, fűszereket.

 Sokszor jön ilyenkor az ellenvetés, hogy de hát ilyenkor nem is terem semmi. Ha ekkor elkezdjük azonban felsorolni az aktuális alapanyagokat, akkor egy szép kis sor kezd el felsorakozni. Amik most hirtelen eszembe jutnak:

 

ZÖLDSÉGEK: burgonya, édesburgonya, sárgarépa, zeller, karalábé, cékla, pasztinák, petrezselyemgyökér, káposztafélék (legalább 4 féle – kel-, fehér, vörös, kínai, és akkor van még a zöld leveleskel is, amit nálunk sajnos csak nagy ritkán lehet kapni), kelbimbó, hagymák egész sora, karfiol, brokkoli, jégcsapretek, fekete retek, feketegyökér, sütőtök

GYÜMÖLCSÖK: körte, alma, aszalt gyümölcsök

 

1. A hideg ellensúlyozása melegítő alapanyagokkal és ételekkel

  • melegítő levesek, egytálételek, raguk, erőlevesek
  • sült ételek
  • húsételek, különösen sütve és levesként
  • meleg reggeli: hosszan főtt gabonakásák, zabkása
  • melegítő fűszerek: rozmaring, friss gyömbér, fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, édeskömény, ánizs, római kömény, koriander…
  • meleg italok
  • napi 3x meleg étkezés: reggeli, ebéd, vacsora

 

KERÜLD: hűtő ételek és italok, amilyen például a joghurt, a déligyümölcsök, a limonádé, a hűtött italok és a sok nyers zöldség és gyümölcs.

FONTOS! Ha gyakran izzadunk vagy a gyermekünk túlságosan aktív, nehezen alszik el, akkor vigyázzunk a melegítő ételekkel, mert fokozhatják a problémákat. Ebben az esetben a zab helyett semlegesebb gabonából érdemes kását készíteni, a melegítő fűszereket pedig semleges alapanyagokkal ellensúlyozni.

Innen letölthetsz 7+3 tápláló meleg reggeli receptet ››

 

2. A test tartalékainak megőrzése

  • melegítő ételek
  • csontvelő, hosszan főzött csontleves vagy erőleves gyömbérrel, zöldfűszerekkel, borókabogyóval
  • savanyú alapanyagok (kevés, de rendszeresen): savanyú káposzta, csipkebogyó
  • magas tápanyagtartalmú ételek: gesztenye, mák, tojás, dió, aszalt gyümölcsök, amaránt, szezám, hüvelyesek
  • idényzöldségek: kelbimbó, kelkáposzta, retek, hagymafélék, édesburgonya, krumpli
  • szezonális gyümölcsök: alma, körte
  • gyógynövények: csipkebogyó, homoktövis
  • méz és származékai – pl. virágpor, méhpempő

 

3. A test regenerációs folyamatainak támogatása pihentető alvással

Egy könnyű vacsora a test hormontermelését egyensúlyba hozza, és megteremti a regenerálódási folyamat lehetőségét: ez az az időszak, amikor a test megszabadul a felesleges lerakódásoktól.

 

4. A test védelmi rendszerének – az immunrendszer – erősítése:

  • szezonális gyümölcsök, nyersen és kompótként, vajon párolva, sütőben átsütve: alma, füge, szőlő, körte
  • savanyú káposzta, csipkebogyó, homoktövis, virágpor, propolisz
  • vajban párolt retek, torma, zsázsa, retekcsíra, karfiol, karalábé

 

klara.pngMolnár Klára, dietetikus, étkezési tanácsadó, az ötelemesétrend.hu vezetője. "Az egészséges táplálkozás és főzés gyermekkorom óta a szenvedélyem, de csak a harmincas éveim közepén tettem hivatásommá. Egyetemi és újságírói karriert hátrahagyva a Hagyományos Kínai Orvoslás dietetikai módszereit kezdtem tanulmányozni, először könyvekből, majd egy bécsi iskolában, ahol tavaly szeptemberben dietetikus diplomát szereztem. Az otelemesfozes.hu blogon 5 éve osztom meg szezonális receptjeimet, főzőtanfolyamokat, workshopokat, előadásokat tartok, és személyes tanácsadásokon igyekszem segíteni az embereknek megtalálni a személyre szabottan legmegfelelőbb étrendet."